Seinapealse paigaldusega WC-potid koguvad meil aasta-aastalt üha enam populaarsust. Uutes eramajades on see juba pigem traditsiooniline lahendus. Peamiseks põhjuseks on erinevate lahenduste mitmekesisus, mis pakub omanäolise tualettruumi kujundamiseks lisavõimalusi. Peale selle ei saa arvestamata jätta kasutusmugavust ja hügieenilisust, sest seinapoti kasutamisel on selle ümbruse puhastamine tunduvalt lihtsam ja kiirem — puuduvad varjatud kitsad nurgad.

AS Vennad-Dahl  turundusjuhi Kaupo Kadajase sõnul pole ühest universaalset suhtarvu hindade osas võimalik välja tuua, aga mõningate Eestis enamlevinud tootjate hinnakirju võrreldes nendib spetsialist, et üldjuhul on seinapealse paigaldusega WC-pott 25-50% soodsam kui sama tootepere põrandapealne versioon.

Siinkohal tuleb siiski mainida, et seinasisene pott vajab toimimiseks loputuspaagile vastavat raami, mis paigaldatakse seina sisse. See tähendab, et süsteemi lõpliku maksumuse saamiseks peame juurde arvestama seinaraami ja seinale nähtavale jääva loputuse aktiveerimiseks kasutatava nupu hinna.

Lähtuvalt tehnilisest lähteülesandest ja ootustest sobiva nupu disainile, võivad vajaliku paigaldusraami komplekti hinnad alata 120 eurost. Eksklusiivsemate lahenduste korral võivad hinnad küündida 1000 euroni või isegi üle selle.

“Tasub teada, et seinapealse paigaldusega WC-poti paigaldusraame pakuvad suuremas ja mitmekesisemas valikus spetsialiseerunud tootjad, mistõttu ei pea erinevate lahenduste hinnavõrdluse tegemisel lähtuma ilmtingimata keraamikatootjaga sama logo kandvatest raamidest,” ütleb Kaupo Kadajane.

Olenevalt isiklikest eelistustest ja valikutest ei pruugi seega seinapott traditsioonilisest WC-lahendusest oluliselt kallim olla, kuid pakub samal ajal lisavõimalusi funktsionaalse ja omanäolise tualettruumi kujundamiseks.

  

Kõik vajalikud parandustööd saavad tehtud

Seina sisse on raske näha ja sageli kardetakse, et rikete korral on seinasisest süsteemi keerulisem parandada. Kas moodsamad WC-de lahendused lähevad ka sagedamini katki?

“Seinasisese loputuspaagi kasutamise plusse ja miinuseid kaaludes jõutakse tihti küsimuseni, kuidas lahendatakse võimalikud rikked loputuspaagis asetsevate sisse- ja väljalaskeklappide töös. Kuna tegemist on liikuvate detailidega, võib aja jooksul paratamatult ette tulla olukordi, kus üks või teine loputuspaagis asetsev detail vajab puhastamist või väljavahetamist.

Parandus- ja hooldustööde tegemiseks tagatakse ligipääs loputusnupu kaudu, mis on seinalt eemaldades ühtlasi teenindusluuk. Kindlasti ei ole selline toimetamine kõige mugavam, kuid siiski täiesti võimalik,” kinnitab spetsialist.

Saadaval on ka esimesed seinapealse paigaldusega raamid, mis pakuvad mitmeid lisavõimalusi WC ümberkujundamiseks just renoveerimise korral ning tagavad samal ajal tehnilistele detailidele lihtsama hoolduse ja ligipääsu. Näiteks on selliste omadustega toode Geberit Monolith.

Kaalupiirangut seinasisestel pottidel pole

Kui raske inimene võib seinasisesele potile istuda? Kas on olemas oht, et pott murdub raamist lahti? Seinapealse paigaldusega WC-poti kandevõime oleneb Kaupo Kadajase sõnul eelkõige seinaraamist ja selle korrektsest paigaldusest. Tuntud ja tunnustatud kvaliteediga raamide tootjad lubavad kandevõimeks ~ 400 kg, seda muidugi eeldusel, et paigaldus on tehtud vastavalt juhenditele. Seega reaalset ohtu, et kaalukam inimene WC-poti seinalt “alla istub”, ei ole.

Hoopis olulisem küsimus on, kas igal pool üldse õnnestub vana süsteem uue vastu vahetada. „Kui tualettruumi renoveerimise käigus on soov tavalise poti asemel kasutusele võtta seinapealse paigaldusega pott, on see üht- või teistmoodi kindlasti võimalik. Sama kindlalt peab aga arvestama, et seinapotilahenduse kasutuselevõtt eeldab rohkem või vähem ümberehitustöid, sest seinaraami ning selle vee- ja kanalisatsiooniühendusi ei saa lihtsalt vana poti asemele paigaldada,” seletab Kaupo Kadajane.

Lähemalt vaata TMKE juuli numbrist.

www.kodujaehitus.ee