1. Kasuta oma veebiaega targalt

Iga paus, mille sa arvuti taga veedad, ei pea olema täis sotsiaalmeediast kassipiltide vaatamist ja jagamist. Internet on ju täis kõikvõimalikke teaduslikke artikleid ning harivaid arvamuslugusid. Miks siis mitte neid lugeda?

2. Kirjuta üles see, mida õpid

See ei pea olema pikk jutt — tee märkmeid! Nii jääb sulle kõik paremini meelde ja teinekord märkmikku lapates võid enda jaoks nii mõndagi kasulikku taasavastada.

3. Koosta “tehtud” nimekiri

Lisaks “vaja teha” nimekirjale, leia paberiruumi ka “tehtud” nimekirjale. Pane ritta kõik, millega oled elu jooksul hakkama saanud ja mida saavutanud. See võib sind üllatada!

4. Mängi sõnamänge

Tavalise lauamängu asemel eelistage sõpradega teinekord mõnd harivat sõnamängu. Nii suureneb teie sõnavara ja paraneb mälu!

5. Ka sõbrad olgu targad!

Kui tunned, et sul ei ole oma sõpradega millestki muust kui rannast ja alkoholist rääkida, siis on ehk aeg uusi tutvusi soetada. Mine raamatukokku või konverentsile ja leia endale paar haritud ning tarka sõpra!

6. Loe!

Lugemine avardab nii su silmaringi kui aitab ka sõpradega uusi jututeemasid aretada. Ära vabanda, et sulle ei meeldi! Lugemisega on ikka nii, et alguses ei saa vedama ning pärast pidama. Ole raamatutele avatud.

7. Õpi selgitama

Albert Einstein on öelnud, et kui sa ei suuda asju lihtsasti selgitada, siis ilmselt ei saa sa ise ka kõigest päris täpselt aru. Testi enda teadmisi nii, et selgitad uut ja õpitut oma sõpradele. Kui nad asjast aru saavad, siis on hästi! Kui ei, siis proovi veel.

8. Tee uusi asju

Ära pane kätte mitte millelegi ette! Sa võid heast, põnevast ja harivast niiviisi ilma jääda. Uued kogemused = uued teadmised.

9. Õpi uusi keeli

Kadestad neid, kes reisides igas riigis suhtlemisega hakkama saavad? Miks sa siis ise mõnda uut keelt õppinud ei ole? Nüüd on selleks paras aeg!

10. Võta aega mõtlemiseks

Uued teadmised vajavad kinnistumist. Kui sa loed midagi uut ja harivat, siis ära eelda, et see sulle kohe pähe jääb. Anna oma ajule aega kõike “seedida”. Mõtle uutele teadmistele näiteks trenni tehes või kokates. Nii muudad kinnistumisprotsessi kiiremaks.