RETSEPT: vana ja hea uues kuues — heeringas ja kartul gurmeeroana
Matti Jämsen on kõrgelt hinnatud ja rohkelt auhindu võitnud Soome kokk, kes kombineerib oma roogades professionaalseid kokandustehnikaid ja suurepäraseid maitseid üllatavates kombinatsioonides. Matti Jämsen pakub oma roogi 12.-17. augustil toimuva Dinner in the Sky (http://www.dinnerinthesky.ee/esileht/) ürituse raames.
Talle meeldivad tuntud maitsed erilises võtmes. Näiteks kartuli ja heeringa puhul kasutab ta küll tuntud toiduaineid, kuid ebatavalise tekstuuri ja vormiga.
Heeringas ja kartul
Kartulipüree
500 g kartuleid
300 g võid
200 ml piima
soola
Auruta kartuleid 35 minutit, tambi pehmeks ja sega võiga ühtlaseks massiks. Lisa piim ja maitsesta soolaga.
Kartulikrõpsud
500 g kartuleid
Viiluta kooritud kartulid õhukesteks viiludeks. Kalla viiludele keevat puljongit ja lase neil neil jahtuda. Friti kartulilõigud 160 kraadises õlis, kuni need on krõbedad. Vajadusel maitsesta soola ja pipraga.
Heeringavõi
200 g heeringat
100 g tilli
100 g võid
0,6 l piima
Hoia tilli keevas piimas kolm minutit, seejärel jahuta maha jäävees ning pigista kuivaks. Blenderda till väikse koguse piimaga püreeks.
Seejärel püreesta eraldi blendris heeringas.
Sega kokku heeringapüree, tillipüree ja 100 g võid. Tõsta segu potti ja ilma läbi küpsetamata soojenda kiirelt enne serveerimist.
Dinner in the Sky toimub 12.-17. augustini Kunstiakadeemia väljakul (Tartu mnt 1). Peakokkadeks on prestiižse ja ülemaailmse kokandusvõistluse Bocuse d’Ori 2009. aasta võitja norralane Geir Skeie ning samal võistlusel 2011. aastal viienda koha saavutanud Soome kokk Matti Jämsen.