AS Vennad Dahl turundusjuhi Kaupo Kadajase sõnul vastab kaasaegne hea dušš/dušisüsteem täpselt kasutaja eelistustele: näiteks võib see olla ümar, piklik või kandiline; kinnitatud lakke, seinale või dušilifti külge; pihustab vett imiteerides vihma, koske või mõlemat korraga.

Peale üladuši on soovi korral võimalik kasutada seinale paigaldatud küljedušše. Sobivat meeleolu aitavad luua dušisüsteemi integreeritud värvivalgustid ja helisüsteem. Lõpliku kasutusmugavuse annab puutetundliku ekraaniga elektrooniline juhtblokk, mis võimaldab juhtida kõiki dušše, veetemperatuuri ja vooluhulka, audio- ja valgussüsteemi.

See ei tähenda loomulikult, et kõiki neid võimalusi kasutama peab. Võib piirduda ka kõige lihtsama 8 cm läbimõõduga käsidušiga, mille abil on endiselt võimalik ennast puhtaks pesta.

Kuidas on arenenud duššide tehnoloogia ja veesäästmine?

“Duššide veekasutus võib olla väga erinev. Kõige veesäästlikumad käsidušid lasevad minutis läbi voolata ca 6 liitrit vett. Suured, naudingu pakkumisele orienteeritud ülepeadušid võivad aga seevastu samal ajal kasutada 40 liitrit minutis. Seega — kuigi veesääst on üha enam populaarsust koguv hoiak ka Eestis, ei saa teatud juhtudel läbi ohtralt vett kasutavate duššideta,” räägib Kaupo Kadajane.

Eks tootjad arendavad tehnoloogiaid pidevalt edasi. Tipptasemel vooluhulga piirik, spetsiaalsed pihustusdüüsid ja vee rikastamine õhuga aitavad päevast duši veetarvet vähendada kuni 60 protsenti. Näiteks Hansgrohe Raindance EcoSmarti üla- ja käsidušid kasutavad minutis vaid 9,5 liitrit vett, Crometta 85 Greeni üla- ja käsidušid veelgi vähem — vaid 6 liitrit. Seejuures ei ole oluline, kui suur on torustikus veesurve.

Veehulga reguleerimiseks kasutatakse “täppis-rõngastihendit”, mis reageerib veesurvele paindlikult. Kui veesurve on suur, muudab tihend läbipääsuava väiksemaks. Kui veesurve on aga väike, suurendab see läbipääsuava.

Veendu, et hooldad õigesti

Peale veesäästu on oluline pöörata tähelepanu toote materjalile ja vastupidavusele.

“Kuna uue dušisüsteemi soetamine ja paigaldamine võib olenevalt valikukriteeriumitest olla üsna kulukas, soovitan kindlasti tähelepanu pöörata toodete kvaliteedile, garantiile ja tootja usaldusväärsusele. Tõsi, kasutatud materjalide kvaliteeti ja vastupidavust on ostuhetkel suhteliselt raske hinnata, kuid garantiitingimused ja näiteks tehase esinduskontori olemasolu Eestis on avalikult kättesaadav ja lihtsalt võrreldav info,” ütleb Kaupo Kadajane.

Duši hooldamisel tasub meeles pidada, et kroomitud pinnakate ja pihustiosa taluvad erinevaid aineid erinevalt. Alati on vaja tutvuda konkreetse tootja juhistega. Universaalsete tõdedena võib välja tuua, et kasutada ei tohi puhastusvahendeid, mis sisaldavad soolhapet, sipelghapet, klooripõhiseid pleegitusvahendeid või äädikhapet.

Puhastusvahend tuleb kanda lapile, mitte otse dušile. Kasutada ei tohi abrasiivseid abivahendeid. Kroomitud osadel on soovitatav kasutada sidrunhappel põhinevaid puhastusvahendeid. Vastava 10-protsendilise lahuse võib ka ise toidupoes müüdavast kontsentraadist kokku segada.

Katlakivi ladestumise vastu aitab kõige paremini regulaarne puhastamine.

Dušše püütakse arendada võimalikult hooldusvabaks ja mugavaks.

Lähemalt vaata TM Kodu ja Ehitusest.