Qi on nähtamatu energia, mis liigub kõikjal. Qi on elujõud, mis on omane inimesele, loomale, taimele, maale, kodule jne, antud talle tema loomise hetkest alates. Kui inimene on terve, siis on tema qi tasakaalus ja ta on elujõuline ning loov isik. Kui inimene on haige, siis on tema kehas tugev qi puudujääk ja ta on jõuetu ning väsinud. Mõni taim õitseb aasta läbi ja me ei jõua ära imestada, kust ta küll selle jõu võtab. On taimi, kes on kidurad ja väetid — ei kasva ega sure, kuid on siiski elus. Need on vähese elujõuga taimed. On kodusid, kus on olemas nii ilu, harmoonia kui ka heaolu, kuhu tahetakse alati tagasi tulla. Ja on kodusid, kuhu küllusele vaatamata ei tõmba mitte miski tagasi.

Energia liigub sunusoidselt

Energia on pidevas liikumises ja muutumises. Hetk, mis oli praegu, ei kordu enam iial. Seega on feng shui sõnum teile: elage tänases hetkes, nautige seda rõõmus ja rahus.

Energia sinusoidset liikumist võime aga näha kõikjal. Kevadel tärkab loodus ja energia aktiveerub, tõstes meie meeleolu ja tekitades meis soovi enam liikuda. Seevastu talvel eelistame pigem rahulikke tegevusi ja parema meelega magame, loeme raamatuid ja ei kuluta liialt niigi madalat energiataset. 

Inimene sünnib tõusvas energias, oma elu kõrghetkel oleme maksimaalses toonuses ja vananedes hakkab meie energia langema. Seetõttu on üsna loomulik, et nooruki toast kostab valjuhäälne rock-muusika ja vanaema eelistab rahulikku valssi kuulata. Inimene soovib nautida maksimaalselt ja kaua oma kõrget energiataset. Seetõttu, kasutades enda ümber ja sees head feng shui’d, on võimalik saavutada rõõmus ja edukas elutee. 

Taaselustatud feng shui õpetus annab meile võimaluse nautida inimese igat eluperioodi, pöörates seejuures eriti suurt tähelepanu just meisterlikule ning elukogenenud vanaduspõlvele.

Energia liikumine ilmakaartes, ööpäevas, aastaaegades jne

Sinusoidne liikumine toimub ka ööpäevas. Hommik algab kell 3.00 energia virgumisega, lindude-loomade aktiveerumisega ja päikese tõusmisega. Millal läks vana eestlane heina niitma? Eks ikka hommikul, kui maa oli kastest veel märg.

Varajane päev algab kell 9.00, keskpäevane ehk maksimaalne energia on kella 11.00 ja 13.00 vahel ja pärastlõunaga kell 15.00 hakkab domineerima rammestav õhtuenergia ning öö koos sumbuva energiaga saabub juba kell 21.00.

Kui veel laiemalt aastaaegade energiate vaheldumist vaadelda, siis valge aeg (päevavalgus) on see aeg, mis paneb inimese tööle, tegutsema, uusi projekte looma ja neid ka ellu viima. Kuid meie pingutame kahjuks ennast kõige enam just aasta pimedal ja energiavaesel ajal, mil meie organism tahab tegelikult puhata. Suvel, kui päike on kõrgel taevas, magame keskpäevani ja laseme heal energial lihtsalt tuulde minna. Vanasti tehti valgel aastaajal palju tööd ja pimedal ajal nokitseti vähest energiakulu võtvate tubaste tegevuste juures. Kõik pidi olema tasakaalus ja harmoonias ümbritseva loodusega ning energiatega. Tark inimene ei hakka loodusele vastu, vaid kasutab seda maksimaalselt enda tarbeks.

Raamatuga saad pikemalt tutvuda Varraku lehel!