Niisiis, aitäh sulle, kes sa…

küsid viisakalt, kas saaksid minust mööduda, kui soovid bussist välja minna. Aitäh, et sa ei hakka lihtsalt oma kottidega nihelema või trügima, vaid kasutad suud, mis on sulle antud ja oled valmis kaasreisijaga suhtlema. Aitäh!

oled müüja ja vaatad mulle otsa, kui ma oma kauba eest maksma hakkan. Usun, et sul on olnud väsitav päev ja kindlasti ka palju keerulisi kliente ja olukordi. See, et sa võtad selle hetke, et mulle otsa vaadata ja naeratada, tähendab mulle palju ja loodetavasti naeratus, mille minult vastu saad, korvab järgmised kümme klienti, kes pilku kordagi rahalt või makseekraanilt ei tõsta.

ei pöörita silmi, kui mu laps keset poodi kriiskama kukub. Ma tean, et tal on igav, ta on väsinud, ta tahab süüa või mähkmevahetust ja võõraste inimeste silmapööritused ei aita mul seda paremini mõistab. Sinu viisakas ignoreerimine tähendab mulle rohkem kui sa ise arvatagi oskad. Isegi mingit kaastundlikku pilku pole vaja, olen tänulik, kui teed näo, nagu sa ei kuuleks mingit kisa.

lased avalikus tualetis vee peale, ei jäta potti pidurdusjälgi ega prill-lauale ebameeldivaid piisakesi. Viimasel ajal on puhta poti nägemine avalikus tualetis pigem erand kui reegel, nii et alati on tore näha, et inimene, kes enne sind seda kabiini külastas, arvestas ka järgmiste külalistega.

sisened minu ees hoonesse või ruumi ja teed ukse pikalt ja viivitusega niimoodi lahti, et ka mina mahun sinu järel sisse lipsama. Sa ei pea seda tegema, aga sa teed seda — sa arvestad inimesega enda selja taga. 

… lased mind liikluses enda ette, kui ma avastan liiga hilja, et olen jäänud valesse ritta ja panen suuna sisse, palvetades, et keegi mind vahele lubab. Eriline tänu, kui teed seda tihedas liikluses! Sama head on need, kes sõidavad pikas rodus ja aeglustavad meelega, et lasta vahele juba pikemat aega parklast või hoovist välja sõitev auto. See võtab sinul ainult paar sekundit, tema aga on seal oodanud juba minuteid.

lähed bussipeatusest kümmekond meetrit eemale, et suitsetada. Olen korduvalt näinud inimesi klaasputkas suitsu kimumas ja väga tänuväärt on kui keegi arvestab kaaskodanikega ja läheb tossutab eemal.

seisad suure kärutäie kaubaga kassajärjekorras ja lased enda ette inimene, kellel on käes vaid pakk piima. Sina kaotad sellega minuti, tema võidab vähemalt viis! Sama kehtib erinevate Smartposti jms automaatide juures. Kui sa lähed panema posti kümmet pakki, on see, kes ainult hetkeks koodiga pakile järele tulnud, sulle väga-väga tänulik kui ta vahele lased!

töötad pangas, teed inimesega ära vajalikud tehingud ja toimingud ning lased tal minna. Tean, et su töö on pakkuda uut krediitkaarti/pensionisammast/laenu/kindlustust, aga kui sa seda teha unustad, on kliendil kindlasti hea meel, et aitasid teda vajalikuga ja ei tüüdanud mittevajalikuga.

vastad, kui keegi avalikus kohas abi palub. Enamasti tekib haudvaikus, kui kellelgi on tarvis näiteks bussipileti ostmiseks raha peenemaks vahetada, aga kui siis keegi ei pea end liiga tähtsaks, et kaasinimest aidata, on see väga armas!

Kallid lugejad, millistele inimestele teie iga päev tänulikud olete? Millal viimati mõne meeldiva kogemuse osaks saite?