1. Sea endale eesmärk

Selle asemel, et oodata uue aastani, püstita lubadused ise endale juba enne jõule. Olgu selleks unistuste kehakaal, tervislikum toitumine või kindel treeningu arv nädalas. Alusta täna! Püstita nii lühi- kui pikemaajaline eesmärk. Mõtle, kus sa sooviksid olla ühe nädala pärast ning tee kõik endast olenev, et see saavutada.

  1. Kui sa peale mõnda toidukorda tunned, et oled üle söönud, siis järgnevatel toidukordadel söö kergemalt.

Püsiv kaalutõus tekib enamasti siis, kui toidukogused on suured järjestikel toidukordadel. Näiteks õhtune sööming võib väljenduda suuremas kehakaalus järgmisel hommikul. Kui järgmine päev vähendada toidu koguseid, siis oled peagi tagasi oma tavakaalus. See ei tähenda, et sa peaksid hommikusöögi või mõne teise toidukorra vahele jätma, vaid pigem piisab sellest, kui tarbid näiteks pool oma tavalisest einest.

  1. Eelista tervislikemaid valikuid

Jõuluhani või -part on suurepärased valguallikad toidulaual, mis täidavad hästi kõhtu ja aitavad vältida ülesöömist. Lisaks lihale leiab tõenäoliselt traditsiooniliselt jõululaualt ka ohtralt toite, mis mõjutavad organismi insuliini tootmist. Miks seda peaks teadma? Sageli just magusad ja süsivesikuid sisaldavad toidud tõstavad kiirelt veresuhkru taset, mille järel hakkab keha tootma insuliini. Selle tulemusena langeb üsna pea veresuhkru tase ja tekib taas iha magusa või süsivesikuterikka toidu järele. See ei paku meie kehale muud, kui kahjulikke tervisemõjusid ja viib kergesti ülesöömiseni. Seetõttu eelista liha ja salati kõrvale madala glükeemilise indeksiga toitaineid, mis seedivad aeglasemalt ja tänu sellele püsib täiskõhutunne kauem. Näiteks saia asemel võiksid süüa täisteraleiba. Küpsetamisel kasuta ehtsat võid ning nisujahu asemel sobib hästi mandli- või kookosjahu.

Tervislikku jõulukuud!