1. Kas peale sinu koondati veel palju inimesi ja miks sa pärast seda nii pikalt töötu oled olnud?

See on üks kuri ja kaval küsimus. Tahetakse teada, kas sa olid ainus “luuser”, kellele kinga anti ja miks sa pole piisavalt pädev olnud, et endale ruttu uus töö napsata. Ühtlasi tuntakse muret, kas sul võib ehk tööandjatega probleeme olla ning kas see võib tekitada muret ka neile.

Kuidas vastata? Ära anna emotsionaalset kirjeldust, kuidas sinu eelmine ülemus su pingutusi hinnata ei osanud ja kuidas on täiesti võimatu uut tööd leida. Vasta võimalikult professionaalselt, nii et su vastust poleks võimalik kuidagi valesti tõlgendada. Hea näide: “Ma ei tea täpselt, miks mul minna lasti, aga tean, et olin töökas ja andsin endast parima.”

2. Kus sa kõige enam töötada tahaksid?

Nad tahavad teada, kas sa on risk, et nende juures töötades hakkad sa mingil hetkel otsima uut ja veel ihaldusväärsemat töökohta. Äkki on nende pakutav koht vaid ajutine lahendus?

Kuidas vastata? Ära ole liiga aus — ütle, et see ongi koht, kus sa tõesti töötada soovid, näita üles lojaalsust ja pühendumust.

3. Mis sind tavaliselt enim kaastöötajate ja ülemuse juures segab?

Ai, sellele küsimusele vastamine on nagu libedal jääl kõndimine. See on ilmselge lõks, nii et ära lange sellesse. Sa ei tohi mitte mingil juhul tunduda üleolev või kergesti ärrituv.

Kuidas vastata?
Hammusta keelde, enne kui hakkad endiseid kolleege ja ülemusi kiruma. Ütle, et sul ei tule mingit konfliktiolukorda meelde ja oled alati kõigiga väga rahumeelselt koos töötanud.

4. Kui sa hetkel töötad, kuidas leiad aega tööintervjuudeks?

“Hmm, kas ta hiilib oma tööajast intervjuudele,” mõtleb intervjueerija.

Kuidas vastata? Ütle, et napsasid aja oma puhkepäevast. Lihtne!

5. Kuidas sa end selleks intervjuuks ette valmistasid?

Üsna lihtne ja tüüpiline küsimus, milleks tuleb enamikel juhtudel valmis olla — eriti siis, kui tegu on tõsisemat sorti tööga, mis nõuab teadmisi ja professionaalsust. Tahetakse teada, kas sa võtad töölesaamist tõsiselt või proovid lihtsalt oma õnne.

Kuidas vastata? Ütle, et uurisid firma tausta, põhimõtteid ja töökäiku nii palju kui võimalik, et tööle asumisel paremini sisse elada. (Ära unusta seda siis ka päriselt teha, eks!)

6. Kas tead kedagi, kes meil/meie heaks töötab?

“Meid ei huvita, mida sa tead — me tahame teada, KEDA sa tead!”

Kuidas vastata? Kui sa tead kedagi, kellega nad rahul pole, heidab see ka sulle halba varju. Kui sa varjad, tuleb vale varem või hiljem välja. Võid öelda, et tead, aga mitte eriti hästi. Samas, kui sul on sõber või tuttav, kes on firmas väga heal positsioonil, maini julgelt!

7. Milline on see töökoht võrreldes teistega, kuhu kandideerid?

Põhimõtteliselt, millised on su ootused ja milleks sa veel valmis ja võimeline oleksid?

Kuidas vastata? Ole salalik ja ütle, et eelistad teiste firmade privaatsust austuda. Küll aga võid mainida, et sul on ka konkureeriv pakkumine taskus — nii võivad nad sulle parema lepingu teha.

8. Kirjelda, kuidas oled tööl mingit probleemi lahendanud?

Jällegi, üpris klassikaline tööintervjuu küsimus. Nad soovivad näha, kuidas su pea töötab ja kuidas toimid n-ö kriisiolukordades.

Kuidas vastata?
Valmista selleks puhuks vastus ette. Võta konkreetne näide, kus edukalt toiminud oled ja räägi sellest.

9. Kas sul on kunagi tööl midagi ebaõnnestunud või lootusetult valesti läinud?

Tunnen juba eos kaasa, kui sulle selline õnnetu küsimus esitatakse. Hea uudis on aga see, et ka sellest on võimalik puhta nahaga pääseda. Tahetakse näha, kas oled võimeline oma vigadest õppima, muud midagi.

Kuidas vastata? Võta midagi väikest ja lihtsat, näiteks olukord, kus tahtsid teha midagi väga hästi, aga paraku läks luhta ja ei tulnud nii hea, kui sa soovisid. Kindlasti lõpeta vastus faktiga, et oled sellest veast nüüd õppinud.

10. Kui sa võidaksid loterii, kas töötaksid edasi?

Rumal küsimus, aga tööandjaid on ju igasuguseid...

Kuidas vastata?
"Jah!"

Kallis lugeja, millised on kõige raskemad küsimused, mida sinult tööintervjuul küsitud on?

Allikas: allwomenstalk.com