Hammaste tervise kuu üks eestvedajaid, Kliinik 32 ortodont ja Eesti Ortodontide Seltsi president dr. Katri Herman selgitas, et ideaalne hambumus tähendab hammaste perfektset reastatust hambakaarel, mis on omakorda anatoomiliselt korrektses kontaktis ja funktsioonis vastashambakaarega. Tema sõnul kohtab aga sellist hambumust väga harva. „Ligi 90 protsendil inimestest on mõni hambaasendi häire ja sealhulgas 2-3 protsendil esineb raske hambumusanomaalia.“ rääkis dr. Herman. „Kerged kõrvalekalded ideaalsest hambumusest ei vaja tingimata ortodondilist sekkumist. Küll aga võib see olla esteetiline mure, mistõttu pöördutakse ortodondi poole ka kergemate anomaaliate ravimiseks,“ lisas dr.Herman.

Eestlaste seas on levinumad üksikute hammaste asendi probleemid; samuti sügavhambumus ehk olukord, kus ülemised hambad katavad liigselt alumisi hambaid ning tagapool asetsev alalõug, mille puhul ei teki kokku hammustades ülemiste ja alumiste eeshammaste vahel kontakti.

Dr. Hermani sõnul tasub külastada ortodonti kohe, kui on tekkinud kahtlus, et hambumusega pole kõik korras, aga kindlasti võiks tulla kontrolli ka kooliealise lapsega, sest selles vanuses on suhu lõikunud piisavalt jäävhambaid ning ordotont näeb ära, kas hambumus on korras või vajab selle kujunemine jälgimist ja ravi. Õigeaegselt alustatud hambumuse raviga on võimalik suunata lõualuude kasvu ja arengut, saavutada hammaste ja lõualuude õige asend ning ilus naeratus ja seeläbi ka parem enesetunne.

Hammaste tervise kuu toimub tänavu juba seitsmendat aastat. Eesmärk on edendada Eesti inimeste teadlikkust suuõõne- ja hammaste tervisest ning rõhutada ennetuse tähtsust, pannes inimesi mõtlema oma suuhügieeniharjumustele — ennetada on lihtsam kui ravida. Hammaste tervise kuu toimub Kliinik 32 eestvedamisel koostöös Eesti Tervishoiu Muuseumiga.

Külastada tasub ka hammaste tervise kuu meeleolukat kodulehte aadressil www.hammastetervisekuu.ee, kus on üleval videod ja materjalid, mille üle saab perega koos arutada.