01.12.2015, 13:00
Tuletame meelde: 12 põhjust, miks endale talviseks haiguste hooajaks külmkappi astelpajumarju varuda
FOTO:
FIGUURISÕBRAD: Sügisel tehakse hoidiseid selleks, et talvisel ajal oleks võimalik midagi head ja tervislikku suhu pista. Siinkohal on Figuurisõpradel soovitus varuda oma keldritesse ja külmkappidesse ka astelpaju marju ja hoidiseid, et hoida oma tervis tugevana.
- Astelpaju on üks “täiuslikumaid” taimsete vitamiinide allikaid, võiks öelda isegi, et lausa vitamiinide kontsentraat. Ühes väikeses astelpaju marjas on sama palju C-vitamiini kui terves apelsinis.
- Tema marjad on suhteliselt hapud, sest suhkruid leidub neis vaid 3,5%.
- Viljad sisaldavad rohkesti C-vitamiini, B-grupi vitamiine B1, B2, B6, B15, P- ja E- vitamiine ning karotinoide.
- Lisaks leidub astelpaju värsketes marjades rohkesti koliini, flavonoide, kumariine, parkaineid, eeterlikke õlisid, rasvhappeid ja mineraalaineid.
- Astelpaju vilju võib kasutada kõigeks, nii söögiks, raviks kui ka iluprotseduuridel.
- Raviks tarvitatakse astelpajust nii vilju, mahla, lehti, koort kui ka seemnetest saadud õli.
- Astelpaju ergutab immuunsüsteemi tegevust, mida soovitatakse tarvitada üldtugevdava vahendina gripi ja teiste külmetushaiguste ajal, pärast operatsioone ja traumasid, kiirendades kudede taastumist.
- Samuti tarvitatakse astelpaju reuma puhul ning veresoonte lupjumise korral.
- Välispidiselt on astelpajuõli tarvitatud naha ainevahetuse korrastamiseks ja põletike vaigistajana naistehaiguste puhul.
- Õliga on saadud häid tulemusi ka maksa ainevahetushäirete ravimisel.
- Astelpaju lehtede tõmmis tugevdab juukseid, kõrvaldab kõõma ja taastab brünettide loomuliku juuksevärvi.
- Astelpaju sobib peaaegu kõikidesse roogadesse: salatitesse, praadidesse ja magustoitudesse.