"Täna ikkagi esitatakse naistele kõrgemaid nõudmisi. Ja naised ise ei ole kas piisavalt julged või enesekindlad oma nõudmisi esitama," kirjeldab tänavu juulis välisministri ehk maailma julgeolekuolukorda arvestades ilmselt ühe raskema ministrikoha vastu võtnud Kaljurand esimeses Kärt Anvelti aastalõpuintervjuus.

"Ma toon sellise näite. Kui välisministeeriumisse tulevad tööle noored diplomaadid ja me viime nendega läbi vestlusi, siis näiteks selle aasta juulis oli meil konkurss 20 inimest ühele kohale. Kui küsisime noormehelt, mis on sinu ambitsioon, kus sa näed ennast paarikümne aasta pärast - no seal ei olnud sekunditki mõtlemist! Kohe tulid vastused: minister, president, suursaadik, kantsler ja nii edasi. Kui esitasime sama küsimuse sama haritud või veel parema CV-ga noorele naisele, siis ta mõtles tükk aega. Vist paar julges öelda "suursaadik". Enamus ütlesid, et "tahaksin olla hea diplomaat ja töötada". Kuskil tuleb see vahe sisse. Ja mina arvan, et see seisab julgustamise taga, toetamise taga ja naiste eneseusu taga. Ja seda ma igal pool käin ja räägin, et me peame üksteist toetama. Me peame toetama neid naisi, kes tahavad minna poliitikasse, kes tahavad minna teadusesse, kes tahavad minna diplomaatiasse. Mis iganes unistused ja eesmärgid on, me peame toetama neid."

Kaljurand möönab, et ta pole ka ise enesekindluse musternäidis. "Üks asi, milles ma olen ise kõige nõrgem - tuleb õppida oma vigadest. Me kõik teeme vigu. Kui me teeme kellelegi haiget, tuleb vabandust paluda. Loomulikult tuleb püüda mitte haiget teha, aga kui teed, vabandust paluda, edasi minna. Teeme teise vea, õppida sellest, edasi minna. Mina olen põdeja. Ma võin siiamaani keerutada enda sees seda CNNi ebaõnnestunud intervjuud, mis mul oli poolteist aastat tagasi. Mõelda, et ma oleks selle lause asemel ütlema teise lause. Tark inimene ei põe nii kaua. Ta õpib ja läheb edasi. Ja seda ma soovitan ka kõigile teistele," räägib ta.

Vaata esimest saadet "Aastalõpp Kärt Anveltiga" täispikkuses - mida rääkis Marina Kaljurand naiste rollist, enda elust ja aastast 2015, julgeolekuolukorrast maailmas?

Delfi TV saade "Aastalõpp Kärt Anveltiga" ilmub Delfi avalehel ning aadressil delfi.ee/aastalõpp detsembris igal esmaspäeval alates 7.-28. detsembrini. Lisaks Marina Kaljurannale intervjueerib Kärt Anvelt saadetes Elmo Nüganeni, Jaak Aaviksood ja Anu Saagimit.