"Rahutum on seal, Venemaal," kirjeldas Nüganen saate sissejuhatuseks ning kirjeldas värvikalt teekonda ja mõtteid Moskva metroos.

"Suur pikk-pikk eskalaator, tohutult rahvast. Ühed liiguvad ühes suunas, teised teises suunas. Seal külastas mind selline mõte. Siin praegu võib olla väga palju erinevalt mõtlevaid inimesi, kes sõidavad selles metroos. Mõned suhtuvad Ukraina küsimustesse nii või naa. Või Gruusia küsimustesse. Või Baltikumi. Vaadete pluralism metroos on täiesti lubatav iga inimese enda peas. Ja siis ma mõtlesin, et kui kiiresti ja kergelt võiks kõik selle ära pöörata, kui tegemist oleks niisuguse üritusega, mille nimi on... Venemaal on olnud Isamaasõda ja Suur Isamaasõda... Ja kui nüüd tuleks Kolmas Isamaasõda, siis kõik need inimesed mõtleksid täiesti ühtemoodi. Mingit erinevat mõtteviisi nende inimeste peades enam ei oleks. Siis neil oleks üks ühine vaenlane. Kes see vaenlane oleks - annaks Jumal, et seda kunagi ei juhtuks - on see see või teine või kolmas või neljas. Aga siis mõtleksid kõik ühtemoodi. Ja seda on võimalik teha vaat niimoodi! See ehmatav tunne, mõte tuli mulle järsku pähe."

Ja lisas: "Rahvuslikul pinnal on meid väga lihtne ja kerge täiesti ühtemoodi mõtlema ja nägema kelleski või milleski vaenlast. Siis me mobiliseerume ja oleme täiesti üks ja mõtleme kõik ühtemoodi."

Intervjuu Elmo Nüganeniga on teine osa saatesarjast "Aastalõpp Kärt Anveltiga". Järgmisel esmaspäeval ilmuvas saates on külaliseks Jaak Aaviksoo, ülejärgmisel Anu Saagim.