CES 2016 mess Barcelonas tõi kokku suurimad tootjad ja esitleti uusi mudeleid. Muuhulgas oli üks kõneteema ka televiisorid ja nende tulevik. Kas külastajatele jäi midagi silma, mida võiks nimetada „uue põlvkonna“ televiisoriks?

UHD — juba vana muusika

UHD või 4K on termin, mida on uue teleri ostmisel vajalik teada. Neid telereid ei pea kaugelt otsima. Piisab minna populaarseimasse e-poodi ning sealt otsida 4K TV. Tulemuseks on kümned 4K või UHD telerid. Odavaimad neist maksavad umbes 400 eurot (43-tolline diagonaal). See on keskmise suurusega koduteler keskmise sissetulekuga perele.

See tähendab, et 4K telerid Eestis ei ole uus, vaid täiesti tavaline toode. Nii ei ole ülistatud UHD tehnoloogia enam midagi üllatavat. Sama ka teleri kõhnus.

Android TV on juba uuendatud

Mõned mudelid on saanud juba Android TV uuenduse, näiteks Philips 40PFT6510 ning Philips 32PFT5500. See tähendab, et nüüd on nutitelerit lihtsam kontrollida ja hallata. Android TV oli eelmise aasta uudis, kui võimalus oli mängida Candy Crushi mitte ainult nutitelefonis vaid ka teleris. Android TV on paigaldatud rohkematesse mudelitesse, nii et see nähtus muutub järjest populaarsemaks. Jällegi selge, et selles valdkonnas ei ole olulist muutust.

8K on parem kui 4K?

4K resolutsioon tähendab, et ekraani resolutsioon on 3840 x 2160 pikslit ja on vaid 4 korda suurem kui meie tavaline 720 piksliga HD resolutsioon. 8K — kaks korda sama resolutsioon kui 4K — 7680 x 4320 pikslit. See tähendab, et sama suurusega pilti on mahutatud rohkem piksleid ning pilt on rohkem väljendunud. CES 2016 messil äratas palju tähelepanu LG mudel UH9800, mille diagonaal oli 98 tolli. See on kallis teler, nagu ka teised väga suure ekraaniga. Siiamaani.

Ilmselt ei lähe 8K veel massidesse nii pea.

Kokkurullitav teler

LG annab lootust, et peagi ilmuvad uue põlvkonna telerid. Nemad tutvustasid kokkurullitavat 18-tollist OLED ekraani. Seda ekraani saab kokku rullida nagu joonistuspaberit või pappi. Sellise OLED ekraani paksus on ainult 0.18 mm. Pilti näitab see isegi siis kui see on väändunud. Seni on tutvustatud ainult 18-tollist monitori, kuid see on kindlasti hea algus tulevikus ka suuremate kokkurullitavate telerite valmistamiseks.

On olemas ka üks mudeli kontsept, mis ei tähenda veel midagi, kuid...

Moodulitest koosnev teler muudab oma suurust

Tundub, et Samsung ei ole keeldunud veel mõttest luua uut laadi teler. Messil esitlesid nad unikaalset 170 tollist telerit, mis koosnes tosinast väiksematest ekraanidest. Erivarustus võimaldab välja lülitada ja peita mittevajalikke ekraane ja koheselt moodustuvad erineva suurusega telerid.

Sel moel võib moodustada nii 16:9, vanaaegse 4:3 ekraani kui näidata filme ka 21:9 ekraanil. Miks selline teler vajalik on? Tõenäoliselt kodus ja erinevatel üritustel, esitlustel, pidudel, telekasaadetes erineva formaadiga materjali esitlemiseks. Seni on see ainus taoline mudel ning ekraanide ühenduskohti on näha, kui lähedalt vaadata. Kui Samsung loob tehnoloogia, mis varjab üleminekud ja ühendused, võib eeldada, et tegemist on uue põlvkonna teleriga.

Seni on selge, et 2016. aastal olulisi uuendusi telerimaailmas ei toimu, ent plaanid on suured. Sony, mis on kuulus oma telerite poolest, presenteeris käesoleva aasta messil ainult üht mudelit. Kui tavaliselt tutvustatakse taolistel messidel 5-15 mudelit, esitles Sony aga vaid ühtainust 4K telerimudelit. See võis olla ettevõtte selleaastane lähenemine (lasta käed rüppe) või briljantne turundustrikk. Sony jaoks selle aasta mudelid konkurentsi ei paku, kuna need ei ole eelmise aasta mudelitest kuigivõrd erinevad.

Vastus esialgsele küsimusele on üsna ilmselge — telerid jäävad sel aastal samaks ning ühtki uut teleripõlvkonda ei paista tulevat, ehkki võimalikke kandidaate on. Ehk näeme aasta lõpus, milliseid mudeleid erinevad ettevõtjad peidavad.

Jaga
Kommentaarid