Enne, kui lugema asud, vaata ka videot — selles räägib kosmetoloog Moonika Sibul sellest, kuidas oma naha eest suvel hoolt kanda ja millised on suurimad vead, mida inimesed tegema kipuvad.

VIGA number 1: sa kannad nahale liiga vähe kreemi

Paljud meist ei tea, kui palju päikesekreemi tegelikult nahale kanda tuleb. Lase pihule mündisuurune kogus ning kanna see oma kätele, sama palju peaks kreemi minema ka su näole. Ülakeha ja jalgade jaoks arvesta kreemi natukene rohkem.

VIGA number 2: sa võtad SPF-i iseenesest mõistetavalt

Osta päikesekreem, millel on kõrge SPF. Niisutaja, millele on peale märgitud, et ta SPF-i sisaldab, ei ole piisav.

VIGA number 3: sa unustad, et SPF-id on erineva tugevusega

Päikesekreemid kaitsevad sind UV-kiirguse eest. Seega, isegi pisikesel jalutuskäigul võiks su SPF-iks olla valitud vähemalt 30. Kui otsustad vähema kasuks, siis pea meeles end aeg ajalt üle kreemitada. Ka tumedama nahaga inimesed vajavad kaitset!

VIGA number 4: sa kasutad aegumiskuupäevast üle läinud tooteid

Kreemis olevad toimeained aeguvad aja jooksul. Seega pannakse ka päikesekreemile peale kuupäev, pärast mida see enam paraku nii tõhus ei ole. Hoiusta oma päikesekreemi pimedas ja jahedas kohas, nii säilib ta edukalt vähemalt ühe aasta.

VIGA number 5: sa ei pööra sildile tähelepanu

Enne kui poest kreemi oma korvi viskad, vaata kas ta kaitseb sind nii UVA- kui UVB-kiirguse eest. Mis on nende vahe? Loe siit: mis vahe on UVA- ja UVB-päikesekiirgusel?

VIGA number 6: sa unustad päikesekaitset värskendada

Kui arvad, et ühest korrast kreemitamisest piisab, siis eksid! Kui sul on hele nahk, peaksid kaitset värskendama iga paari tunni tagant. Tumedama nahatooniga inimesed peaksid seda tegema iga 3-4 tunni tagant. Kui oled õues olles tegus — spordid või käid ujumas — siis peaksid seda isegi tihemini tegema.

VIGA number 7: sa kannad nahale kreemi vahetult enne kodust lahkumist

Nii nagu iga teine kreem, vajab ka päikesekreem imendumisaega. Kanna kreem nahale vähemalt pool tundi enne uksest väljumist.

VIGA number 8: sa unustad oma käed

Kuna me peseme käsi tihemini kui teisi kehaosi, siis tuleks alati meeles pidada ka neid tihemini kreemitada. Vali suveks kätekreem, mis sisaldab SPF-i. Rannas lebades ära unusta sisse kreemitada ka oma ilusaid sõrmi!

VIGA number 9: sa unustad kõrvad, huuled ja silmad

Kui tahad, et su silmaümbrused oleksid veel mitu aastat ilusad ja kanavarvastest vabad, siis ära unusta neid ka päikese eest kaitsta! Huultele kanna kindlasti huulepalsamit, mis on varustatud ka korraliku SPF-iga. Kõrvadele piisab tavalisest päikesekreemist.

VIGA number 10: sa unustad enne ujumaminekut kaitset värskendada

Kui plaanid minna ujuma, siis on kindlasti tarvilik enne seda nahal olevat kaitsefaktorit värskendada. Tee seda 20 minutit enne, nii jõuab kaitsekreem ka korralikult imenduda.

VIGA number 11: sa kasutad kaitset ainult suvel

See on kõige suurem viga, mida tegelikult enamik meist ka teeb. Olgugi, et talv ei ole hetkel väga teemakohane, tuleb seda siiski meelde tuletada — SPF on vajalik ka lumerohkedel perioodidel!

Allikas: Bollywoodshaadis

Loe kindlasti veel: