Lugejate retseptid: kuus hõrku ja mahlast rabarberikooki
HALVAAGA
200g toasooja võid
2 spl suhkurt
jahu nii palju, et sõtkudes tuleb ilus sile pall
(mina panen 8 kuhjaga spl ja siis vaatan, kas on küll)
Surun pannile, millele on asetatud küpsetuspaber ja panen 20 minutiks külmkappi.
Küpsetan põhja umbes 10-12 minutit 220 kraadises ahjus,siis võtan ahjust välja, panen peale
rabarberi fariinsuhkruga (võib olla ka tavaline suhkur), võib panna hulka veidi halvaatükke (annab erilise pikantse maitse), kaneeli, küpsetan nii kaua, kuni vahustan 4 muna 4 spl suhkruga ja lisan ettevaatlikult 4 spl jahu, näpuotsaga vaniljesuhkurt.
Kook ahjust välja, biskviit peale, küpsetan 10 minutit 180 kraadi juures.Lasen koogil ahjus jahtuda.
Jahtunud koogile puistan kaubandusliku välimuse andmiseks tuhksuhkurt.
Täpsustuseks ütlen, et mul on keskmise suurusega ahjuplaat (kolme keedualaga keraamiline pliit). Kui su ahjuplaat on suurem, siis võta põhja jaoks 300 g võid,3 spl suhkurt ja ka jahu lisa rohkem 1(12 spl kuhjaga).
Mina vahustan munavalged ja kollased koos, kuna alati on kiire. Õigem oleks vahustada valge eraldi ja kollane eraldi ja siis ettevaatlikult kokku segada.
Et munad hästi vahtu läheksid, võtan need paar tundi varem külmikust välja. Kui ikka ei taha minna, siis vahustamise käigus ehmatan törtsu keeva veega.
Juhul, kui rabarber on varem tükeldatud,suhkruga seisma jäetud ja andnud palju mahla, lisan munadele 1 spl jahu asemel ühe spl kartulijahu — see tõmbab mahla tahedaks.
Minu perele ja tuttavatele maitseb väga. Sama retsepti järgi teen ka õunakooki, ainult halvaad ei lisa, õunale meeldib kaneel.
KIIRE KOOK
3-4 muna lahti kloppida
1 klaasitäis suhkrut
1 klaasitäis hapukoort,
3/4 tl soodat,
jahu nii palju, et taigen oleks küpsetuspaberile laiali aetav.
Peale rabarberitükid ja ahju.
Küpsetada 200 kr. juures kuni pealt hakkab pruunikaks tõmbuma.
Jahtunult peale tuhksuhkur.
BISKVIITKOOK
5 muna
150 g suhrut
150 g jahu.
Rabarberit ca 6 suurt vart ja sinna juurde ka suhkrut ikka tubli 5-6 spl. (võid panna ka kaneeli, kui meeldib).
Tükelda rabarber, sega suhkruga, jäta seisma.
Vahusta munakollased suhkruga ja munavalged tiba soolaga.
Sega munakollastele juurde umbes kolmandik munavalgevahust,
siis jahu,
siis rabarber koos suhkruga
ja kõige lõpuks ülejäänud valgevaht.
Kogu segamine peab toimuma suhteliselt õrnalt.
Siis pane küpsetuspaberiga kaetud plaadile või vormi ja ahju. Küpseta umbes 25 min. 200 kraadi juures.
Jube lihtne teha ja hea mahlane. Ma ei jõua nii palju teha kui eest ära süüakse. Muide, sama hea on õuntega.
RABARBERI-RITA
Põhi
125g võid
1 dl suhkrut
2 muna kollast
1 dl piima
1,5 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
Kate
2 munavalget
1,5 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
1 dl mandlilaaste
Täidis
2 dl vahukoort
2 dl rabarberimoosi
1 spl suhkrut
Põhja jaoks või vahusta suhkruga, lisa munakollased, piim ja küpsetuspulbriga segatud jahu.
Sega tainas ja vala küpsetuspaberiga kaetud plaadile.
Katte jaoks vahusta munavalged suhkrutega. Vala vaht põhjale ja puista peale mandlilaastud.
Küpseta 220 C juures umbes 10 minutit. Lase jahtuda.
Rabarberi moos - 1l tükeldatud rabarberit, väheke vett ja väheke suhkrut. Nii et moos hapu jääks.
Kreemiks vahusta vahukoor suhkruga ja sega hulka moos. Nüüd lõika põhi pooleks, üks pool
kata kreemiga ja tõsta teine pool peale.
PLAADIKOOK
Ahjuplaaditäis
Põhi:
5dl jahu
300g võid
1,5dl suhkrut
Või+suhkur, juurde jahu.
Ahjuplaadile (küpsetuspaberile). Torgi augud sisse ja küpseta 225 kraadi juures 10min.
Täidis:
500g rabarbereid
5spl suhkurt
2tl kaneeli
haki rabarberid, sega kaneel+suhkur ja lisa rabarberitele. vala põhjale ja küpseta veel 10min.
Biskviitkate:
6 muna
7spl suhkrut
8spl jahu
Munad suhkruga vahtu ja lisad vaikselt jahu. Segad õrnalt läbi ja valad rabarberitele.
Küspseta veel 10-15min.
Loe ka: Mõnusalt kohev rabarberikook