Imeravim koduaiast: värsked soolakurgid peletavad haiguseid ja puhastavad keha mürkidest
Teadlased avastavad täiesti tavalistes toiduainetes üha rohkem uusi bioaktiivseid aineid — neid tervendajate poolt niinimetatud naturaalseid ravimeid, mis aitavad organismil võidelda reuma, kõrge vererõhu ja vähi vastu, ennetada infarkti jne. Eriti tugev ja laialdane on selliste looduslike ainete toime, kui need satuvad organismi koos naturaalse toiduga, mis on veel ka mitmete vitamiinide, makro- ja mikroelementide ja antioksüdantiderikas. Inimesed otsivad viimasel ajal abi eksootilistest puuviljadest ja ravimtaimedest ning pööravad väga harva tähelepanu nendele toiduainetele, millega iga päev kokku puutuvad. Nii imelik kui see ka ei tundu, just kurk on naturaalsete ravimite poolest väga rikas.
Tervislikud on ökoloogiliselt puhtad, mahedad ja hästi värsked (ühe- või kahepäevased) või vähesoolatud, hapendatud kurgid — viimaseid on võimalik tervise parandamise eesmärgil kasutada aastaringselt.
Farmakoloogilised, tervendavad ja ravivad omadused:
- Kurk reguleerib söögiisu (vähendab või suurendab), soodustab valkude ja rasvade head omastamist ning tekitab täiskõhutunde. Kõrvaldab ainevahetushäireid.
- Kiirendab vee liikumist organismis, soodustab liigse vee väljaviimist organismist, kõrvaldab veepaiseid (kurgi regulaarne tarbimine aitab südametegevuse tõttu tekkivate paisete kõrvaldamist).
- Soodustab röga eritumist ülemiste hingamisteede haigestumisel, aitab võidelda köhaga.
- Suurendab sülje eritumist, kõrvaldab halva hingeõhu, tagab happe ja aluse tasakaalu nii suuõõnes kui ka terves organismis. Parandab igemete ja hammaste seisundit, aitab ravida nendega seotud haiguseid.
- Hõlbustab soolestiku tööd — aktiveerib näärmete nõrede eritust, kõrvaldab soolestikus toiduummistuse ja seisaku, takistab käärimis- ja mädanemisprotsesside arengut. Avaldab ravivat toimet paljude seedetrakti haiguste puhul: happe ja aluse tasakaalu häired, kõrvetised, gastriit, maohaavandid, krooniline kõhukinnisus.
- On diureetilise (ei jää alla arbuusile), higileajava, lahtistava, sapinõre eritava, palavikumaandava, skleroosivastase, antibakteriaalse, põletikuvastase (pärsib põletikke tekitavate ensüümide aktiivsust), valuvaigistava (eriti valude puhul maos ja soolestikus), turse- ja paisevastase ja vähivastase toimega.
- Lahustab ja viib organismist välja mustuse, toksiinid ning raskmetallide soolad. Aitab lahustada ja kõrvaldada kusihape kristalle liigestes, soolasid ja kive sapist ning neerudest.
- Puhastab veresoonte sisemisi seinu ja tugevdab neid. Reguleerib ja normaliseerib vererõhku. Viib organismist välja liigset kolesterooli ja kusihapet.
- Kõrvaldab valu artriidi ja podagra puhul ning on asendamatu abiline nende ravimisel. Takistab soolade ladestumist liigestes ja neerudes.
- Toetab kilpnäärme funktsioneerimist ja takistab selle haigestumist.
- Aitab kõhunäärmel eritada insuliini, kõrvaldada silmade väsimust, tugevdada mälu, soodustada vaimset arengut.
- Aitab südamel kergemini töötada, normaliseerib südamerütmi, ennetab põletikke ja toitumishäirete tekkimist südames.
- Toimib ravivalt vesitõve ja mitmesuguste paisete, põletike, dermatiidi, neeru- ja kopsuhaiguste, ateroskleroosi ning osteoporoosi puhul.
- Asendamatu abivahend kaalulangetusel.
Lühike hapendamise tutvustus:
Hapendatud toitu on kasutatud kõikjal maailmas inimkonna tekkest saadik. Fermentiseerimisse suhtutakse austusega kui võluprotsessi.
Mahutis kurkidele valatakse peale soolvesi. Optimaalsel temperatuuril (15–22 °С) käivitub kurgi koores olevate bakterite toimel hapendamise protsess — lammutatakse kurgirakkude struktuur, keerukad orgaanilised ühendid lõhustatakse lihtaineteks, süsivesikud muudetakse piimhappeks jne. Kurk rikastub erinevate aminohapetega, valkudega, uute vitamiinidega ja moodustub hulgaliselt uusi aineid, erinevaid ensüüme (fermente) jms. Hapendamise käigus säilivad kurgis väärtuslikud ained, vitamiinid ning farmakoloogilised, tervendavad ja ravivad omadused ning maitse. Kurgi tervendav toime tunduvalt suureneb. Piimhappebakterid seedivad ära osa kurgist ehk toimub kurgi, sh selle kiudaine osaline eelseedimine, millega suureneb kurgi seeditavus ja omastamine.
Tekkiv piimhape immutab kurgi läbi ja sellega surub alla patogeensete bakterite, viiruste ja seente elutegevuse. Tänu piimhappele ja soolale säilivad hapendatud kurgid hästi. Hapendamine on üldse parim säilitamise moodus. Kurke ei töödelda termiliselt, nendes pole liigset soola, sünteetilist lauaäädikat (viimase ohtlikkusest loe allpool) ja nõnda säilitatuna omavad edasi väärtuslikke tervendavaid omadusi. Sool ja piimhape annavad kurkidele spetsiifilise iidsest ajast tuntud meeldiva maitse. Kurke võib hapendada ja tarvitada aastaringselt igaüks.