Härmi sõnul tasub suitsetamisest loobuda alati. Ka siis, kui suitsetatud on juba mitu aastakümmet. „Loomulikult on tõsi, et mida vähem aastaid suitsetada, seda parem. Kuid tuleb meeles pidada, et loobuda tasub ka siis, kui oled selle tagajärjel juba tõsiselt haigestunud. Tubakast loobudes on suurem šanss haigusest paraneda või sellega toime tulla,“ lisas Härm.

Mis juhtub suitsetaja organismis pärast tubakast loobumist?

– Juba 20 minutit pärast viimast suitsu hakkavad normaliseeruma vererõhk ja pulss ning kätest ja jalgadest kaduma külmatunne.
– 8 tunni möödudes hakkab tõusma vere hapnikusisaldus ja langema südameinfarkti risk.
– 24 tunni möödudes on vingugaas kehast suures osas väljunud. Kopsud hakkavad end puhastama rögast ja muudest suitsetamisel tekkinud jääkidest.
– Pärast kahte ööpäeva on kehast kadunud kogu nikotiin ning haistmis- ja maitsmismeel on teravamad.
– Kolme ööpäeva möödudes muutub hingamine kergemaks, sest bronhid laienevad. Ühtlasi tekib rohkem energiat ja tunne on ärksam.
– 2-12 nädala jooksul paraneb kogu kehas vereringe.
– 1-2 kuu möödudes kaovad suitsetamisest loobumise võõrutusnähud, jätkuvalt paraneb hingamine ning tekib aina rohkem energiat.
– 3-9 kuu jooksul paraneb kopsude töö kuni 10 protsendi võrra. Köhimine ja hingeldamine väheneb märgatavalt või kaob sootuks.
– 1 aasta jooksul väheneb suitsetavate inimestega võrreldes südameinfarkti haigestumise risk 50 protsenti.
– 10 aasta jooksul väheneb suitsetavate inimestega võrreldes kopsuvähki haigestumise risk 50 protsenti.
– 10-15 aasta jooksul võrdsustub südameinfarkti risk mittesuitsetaja omaga.

Lisaks organismis toimuvatele muutustele avaldab loobumine positiivset mõju ka suitsetaja lähedastele — nad pole enam passiivsed suitsetajad, ning kindlasti ka rahakotile.

Suitsetamisest on kergem loobuda, kui teha seda läbimõeldult ja küsida nõu professionaalselt tubakast loobumise nõustajalt. Spetsiaalse koolituse läbinud tervishoiutöötaja aitab kokku panna just sulle sobiva loobumis- ja tegevusplaani. Sind toetatakse psühholoogiliselt ja vajadusel määratakse käsimüügis saada olevaid nikotiiniasenduravi preparaate või retseptipõhiseid tabletiravimeid. Leia endale lähim nõustamiskabinet veebilehelt: www.tubakainfo.ee