08.11.2016, 11:23
Toidud, mis hoiavad vaimu erksa ja mõistuse teravana
FOTO:
Kõik, mis liigub see kulub. Ka inimese juures. Alates liigestest lõpetades silmalaugudega. Kehal on küll hämmastav võime enda rakke pidevalt uuendada, aga mida aega edasi seda suurem väljakutse see kehale on. Üks organ, mida me igapäevaselt kasutame, on aju ja ka sel on vananedes kombeks nüristuda. Mälu kehveneb, keskendumine raskeneb ja ajuprotsessid võtavad rohkem aega.
Kuid teadlased, kes on neid ajus toimuvaid protsesse aastakümneid uurinud, on avastanud, et mälu kehvenemist ei ole mitte ainult võimalik aeglustada, vaid see on võimalik täiesti pidama saada ja viis, kuidas seda teha on ootamatult loodusslähedane ning selleks on toit. See, mis toiduga sa hoiad enda keha käimas, otsustab, kuidas see funktsioneerib ja teadlaste kinnitusel tuleks eeskujuks võtta toit, mida tarbitakse vahemeremaades.
Toidud, mis hoiavad vaimu noorena:
- Sardiinid, heeringad (omega-3 rasvhapped)
- Rohelised lehttaimed: käharkapsas, spinat, peedilehed, roomasalat (B,E,C-vitamiinid, kiudained, antioksüdandid
- Ristõielised köögiviljad: kapsas, brokoli, lillkapsas (B,C-vitamiinid, kiudained, antioksüdandid)
- Kollased köögiviljad: porgand, kõrvits (karotenoidsed antioksüdandid, B-vitamiin, kiudained)
- Kreeka pähklid, mandlid (B,E-vitamiinid, antioksüdandid, omega-3 rasvhapped, kiudained)
- Mustikad, maasikad (antioksüdandid, C-vitamiin)
- Kaunviljad: läätsed, kikerherned, oad (B-vitamiin, kiudained)
- Külm-press oliiviõli (monoküllastumata rasvhapped)
Allikas: psychologytoday.com