„Sa oled l..s! Hoia meie perest eemale. Rivo on minu mees ja ma ei lase mingil l…il meie vahele tulla!“ Ja selliseid sõnumeid oli mitu (kirjavigadega ja puha). Mul kulus oma mitu minutit, et mõista, milles küsimus. Rivo oli maininud, et tal on eksnaine, kes on pisut temperamentne. Ma tean, et neil on nelja-aastane poeg, aga eeldasin, et Rivo lihtsalt maksab alimente ja see naine on muidu eluga edasi läinud. Nüüd olin segaduses, kuidas Rivo telefon tema kätte sattus.

Tuli välja, et Rivo oli jätnud mainimata ühe pisikese detaili. Tal on maja Kosel, kus koos temaga elab ka see eksnaine Liisa ning poeg Mark. Nii oligi Liisa öösel hiilinud Rivo tuppa ja võtnud tema telefoni. Rivo läbi une ei kuulnud.

Rääkis mind taga mu omaenda sõpradele

Hullem oli veel ees. Loomulikult tuvastas Liisa mu Facebookis ja hakkas sõimukirju saatma. Blokkisin ta ära, aga nagu väikesele Eestile kohane, siis on meil ühiseid sõpru ja ta pommitas nende vahendusel. Üks tuttav rääkis, et Liisa kirjutas talle ja väitis, et ma olen kodulõhkuja ja muidu vastik inimene. Eesti on kohe nii väike, et juba kaks päeva hiljem selgitas Liisa välja, kus ma töötan.

Kujutate ette, et olete ühe mobiilsidefirma esinduspoes müüja ja siis marsib teie juurde vihane naine, kes karjub üle kaupluse, et nii, nüüd räägime asjad selgeks. Mul oli samal ajal klient, keskealine proua, kes jahmatas niivõrd, et tal kukkus telefon maha. Õnneks jäi ekraan terveks. Tegin viisakat nägu ja juhatasin Liisa tagaruumi. Neile korraldustele ta mingi ime läbi allus, aga pidin kuulama 15 minutit tema monoloogi, kuidas ta on Rivo jaoks ideaalne ja mina olen lihtsalt mingi kullakaevaja, kes tahab Rivo raha ja nende pere lõhkuda. Kui julgesin vahele öelda, et nende pere lagunes juba ligi pool aastat tagasi, sõim vaid ägestus. Viimaks tüdines ta vist ise ära, sest toppis oma parema käe nimetissõrme praktiliselt vastu mu nägu ja ähvardas, et lõpetagu ma kohe ära või muidu! Suur ähvardus tehtud, kõndis minema. Mul on praeguseks foobiad tekkinud. Kui toidupoes kõndides märkan kedagi, kel temaga sarnane kehaehitus või soeng, tekib alateadlik hirm, et äkki ta jälitab mind.

Rivo üritas mind rahustada, et küll läheb üle ja Liisa reaalselt ohtlik pole. Pigem on Rivo vist ise kartlik ja tahaks end sellest tülist eemale hoida. Kõiges muus on ta igati hea noormees: tark, vaimukas, hea töökohaga, hoolitsev. Mürgine eksnaine nullib ka need omadused. Olin nädalavahetusel kogu asjale käega löömas, aga siis kutsus Rivo mu välja õhtusöögile ja kõik tundus jälle normaalne. Järgmine hommik tema kaisus ärgates arvasin, et ehk tõesti liialdan muretsemisega.

Ema arvab, et olen kellegi armuke

Sõnusin ära. Pühapäeva õhtul kirjutas mulle mu ema, kes uuris, miks ma üritan kahe lapsevanema vahele trügida. Tema on pettunud, kuna sellist tütart ta küll üles ei kasvatanud. Jah, Liisa oli Facebookis otsinud üles mu ema ja tallegi kirjutanud. Võtab sõnatuks, kui madalale saab langeda. Mis selle kõrval kõige imelikum, Rivo sõnul on Liisal tegelikult uus kallim olemas, aga ta ei suuda ikkagi eelmisest suhtest lahti lasta.

Sõbrannad soovitavad, et peaksin põgenema enne, kui asi hullemaks läheb. Teisalt tähendaks see, et olengi nõrk ja Liisa võib kõrvalt parastada, kuidas saigi minust lahti. Mul on ammusest ajast selline kogemus olemas, kui ma ei meeldinud noormehe õele. Ta terroriseeris otseselt ja kaudselt nii kaua, et lõingi käega. Tulles tagasi Eesti väiksuse juurde: selle õega on mul samuti palju ühiseid sõpru ning olen kuulnud, et ta siiani (viis aastat möödas) kipub seltskonnas praalima, et kui talle keegi (minu näitel) ei meeldi, siis ta selle nõmeda elemendi enda ja lähedaste elust kustutab.

Ma ei taha taas olla sellise lapsiku kiusamise ohver.