* Klassikaline ahjupraad valmistatakse enamasti sea tagaosa lihastest. Maitsva ahjuprae saab ka seakaelakarbonaadist, kamaraga ja pekiga seavälisfileest või seakarreest, seaabatükist ning kamaraga või kamarata peekonist. Küpsetamiseks kasutatakse ka kondiga tagaosa või abatüki viie sentimeetri paksuseid lõike. Lihtne ja maitsev suutäis on küpsetatud seaesi- või tagakoot.

* Kui küpsetad seapraadi koos kamaraga, on mõistlik teha sellesse ruudukujulised sisselõiked, kuna nii lihtsustad hilisemat lahtilõikamist. Samuti saab roog nägusama välimuse.

* Et praad oleks ühtlasema kujuga, vormi lihatükki. Näiteks seo seda nööri või singivõrguga. Maitsestatud tüki saab enne ahju panekut vormida ka nii, et keerad selle tugevasti fooliumisse.

* Kui ahjuprae ümber on võrk, siis lõika kõigepealt lahti selle otste kinnitused ja seejärel pikisuunas kogu võrk. Eemalda see ettevaatlikult. Otsad võib ka varem lahti lõigata, et see küpsemise ajal liha külge tugevalt kinni ei jääks ja liiga pingul ei oleks.

* Praele maitse ja mahlakuse lisamiseks võib tailiha pikkida seapeki-, suitsupeekoni-, porgandi-, selleriribadega või ka küüslauguküünte, kuivatatud mustade ploomidega vms.

* Kõigepealt pane praad ahjupanni või –plaadiga eelkuumutatud ahju ja pruunista seda 250 kraadi juures kümme minutit või kuni pruuni kooriku tekkimiseni. Seejärel alanda temperatuuri 120 kraadini, lisades pannile puljongit või vett, millele võid lisada soovi korral punast või valget veini. Nüüd küpseta liha valmis. Ahjusoleku ajal võiksid valada liha iga 10-15 minuti järel üle praeleeme või spetsiaalselt selleks valmistatud kastmega.

* Kui küpsetad liha küpsetuskotis, saad tulemuseks mahlase ja pehme liha. Maitsestatud liha võib panna kotti koos köögiviljadega ning lõigata selle ülaosasse ava, et liigne niiskus pääseks välja. Seejärel pane liha ahjupannile ning küpseta 175-200 kraadi juures valmis. Kotti kogunenud leemest võib valmistada maitsva kastme.

* Kauplustes on müügil fooliumist küpsetuskarbis praed, mida on väga mugav ja lihtne valmistada. Enne küpsetamist tuleb eemaldada kartongist ümbris, torgata pealmisesse kilesse kahvliga mõned augud ja küpsetada eelkuumutatud ahjus umbes180 kraadi juures fooliumkarbis arvestusega ligikaudu 90 minutit ühe kilogrammi liha kohta.