Viski ajaloost

Viski on kahtlemata üks Euroopa vanemaid destillaate. Lugusid on palju ja ajaloos on liikvel olnud mitmeid teooriaid. Üks aga, millega nii mõnigi ajaloolane nõustub, oleks, et üks misjonär Püha Patrick tõi destillatsioonitehnoloogia Lähis-Idast Iirimaale. Ilmselt olid iirlased ka esimesed viskitootjad. Ei saa küll öelda, kes oli de facto esimene, aga de jure oli see Old Bushmills aastal 1608. Nad toodavad viskit siiamaani ja nimigi on arvatavasti tuttav nii mõnelegi, kes on alkoholiriiulit uurima jäänud.

Missugust viskiklaasi eelistada?

Viskijoomine ei eelda ühte tüüpi klaasi ja need erinevad mõningal määral piirkonniti. Viskiklaasi kujutatakse üldiselt ette sirge või kergelt altlaieneva madala klaasina. Selline klaas on mugav pigem jääga serveerimiseks või mõne viskikokteili jaoks. Parim klaas, millega viskit nautida, on kahtlemata tulp. Viskitootjad kasutavad ise ka selliseid.

Eri tüüpi viskid

Viskisid on väga palju erinevaid. Kui algaja viskisõber on proovinud ja teab, mis vahe on Iiri; Šoti single malt, blended malt, blended, grain; Ameerika Tennessee, Burbooni, Rukki; Jaapani; Kanada jt viskide vahel, siis võib igas tootegrupis otsida ka muid jaotusi – neid on küllalt. Tegelikult piisab ainuüksi Šoti viskide degusteerimisest, et endale mitme aasta töö ette võtta, sest nende pikkade traditsoonidega on sellest vägijoogist loodud osa enda rahvuskultuurist.

Mis temperatuuril viskit juuakse?

Sellisel temperatuuril, mis endale kõige enam meeldib. Igal viskiarmastajal on sellest oma nägemus. Mõni armastab jääga, teine lihtsalt jahedamalt. Ei ole kindlat reeglit, kuid maitsete parimaks tajumiseks soovitatakse viskit juua toatemperaturil ja natuke veega lahjendatult.

Viski ja sigarkas need käivad kokku või ei?

Maitsed on jällegi väga erinevad. Tõsised viskifännid pole pigem üldse suitsetajad, sest tubakas muudab maitsemeeli. Suitsetaja vaidleks muidugi tuliselt vastu. Ajaloos on mingeid momente, kus alkoholi- ja tubakatööstus on püüdnud oma jõupingutusi ühendada ning suitsetamist ja alkoholi ühise pakkumisena esitada. Kuid ajad on muutunud ja viskit oskavad nautida ühtmoodi nii suitsetajad kui ka mittesuitsetajad.

Viskikokteilid

Viskikokteilid on iga aastaga aina enam päevakorras. Praegu saab Whiskey Sour'it tellida enamikus kokteilibaarides ja seda osatakse nii teha kui ka tellida. Tellivad seda jooki ühe agaralt nii naised kui ka mehed. On olemas mõned eelarvamused, aga hea baarmen peaks oskama kokteili teha sulle ja ainult sulle, olenemata sinu soost, vanusest ja rahakoti paksusest.