Mis on pokker?

Pokker on matemaatilist, psühholoogilist ja mõningal määral ka füüsilist võimekust proovile panev kaardimäng, kus oma osa on jäetud juhusele. Reeglina vürtsitab pokkerit mõningane mängijatevaheline materiaalsete väärtuste ümberjagamine.

Kust pokker pärit on?

Pokkerile sarnaseid mänge on mängitud nii araabia maades, Saksamaal, Prantsusmaal kui ka Ameerikas. Laiemalt hakkas see levima küll just viimases ja seda tänaseks marginaliseerunud viie kätte jagatava kaardiga formaatides, nagu seda kauboifilmides näha saab.

Millised on pokkeri reeglid?

Pokkeri variatsioone on palju ja reegleidki vastavalt sellele mitmeid. Ühisnimetaja kõikide variatsioonide vahel on see, et kasutatakse mängukaarte ja võitja selgub erinevate kaardikombinatsioonide tugevusjärjestust hinnates. Kõige populaaarsem mäng on tänapäeval Texas Holdem. Selle põhireegliteks on, et kahest kätte jagatud kaardist ja viit ühiskaarti kasutades tuleb kokku saada võimalikult tugev kombinatsioon ning siis õigesti aru saada, kas sinu kombinatsioon on parasjagu tugevam kui vastasel või mitte.

Kus pokkerit mängida saab?

Pokkerit võib mängida nii lauas kui ka arvuti taga. Sisulist erinevust nende mängude vahel pole. Reeglid on ikka samad. Päris lauas ehk live-pokkerit mängida on seltskondlikum ja lõbusam ning on võimalik näha vastaste kehakeelt ning seeläbi mängukäitumist paremini hinnata. Samas on online-pokker vähem ajamahukas ja annab laiema valiku erineva maksumuse ja tempoga mänge. Eesti Turniiripokkeri Föderatsioon soovitab vaadata mängimiseks Paf-i, Olybeti, Triobeti või Unibeti pokkeritubade poole.

Millest alustada?

Kui üldse miskit ei tea, oleks mõistlik ilmselt alustada reeglite guugeldamisest. Seejärel võiks proovida tasuta turniiridega aru saada, millisel puhul žetoonikuhila millise mängija ette liigub. Kui mängureeglid ja tehniline pool on selged, võiks proovida väiksemaid tasulisi turniire. Kindlasti oleks kasulik ka mõne pokkeriõpiku sirvimine põhitõdede omandamiseks. Õppimiseks sobib üldiselt online-pokker paremini kui live-pokker, sest läbi mängitud pokkerikäte arv on suurem ja seeläbi saab kogemuse palju kiiremini.

Mitmekesi pokkerit mängida saab?

Ühes lauas saab pokkerit mängida kuni kümme inimest, rohkemaks ei jagu lihtsalt pakis hästi kaarte. Ühel turniiril võib mängida aga lõpmatu arv inimesi. Hetke rekordiks on online-pokkeriturniir, mida alustas ühedollarilise panusega 225 000 mängijat. Minimaalselt saab mängida kahekesi.

Mida pokker mängijale pakub?

Pokker annab inimestele erinevaid väärtusi. Mõnele on see eelkõige sotsiaalne meelelahutus. Osa inimestele on aga põhiline eesmärk sissetulek. Tegemist on sportliku ja adrenaliinirohke mõttemänguga, mis võib anda järjekindla distsiplineeritud tegevuse tulemina ka märgatavat tulu ning võimalust palju reisida ja oluliselt suhtlusringi laiendada.

Kuivõrd suur osa hea tulemuse saavutamisel on õnnel?

Lühidalt öeldes on ühe pokkerikäe raames õnne ehk juhuse osakaal väga suur. Mida rohkem käsi aga mängib, seda rohkem tuleb esile matemaatiline tõenäosus ja sellel baseeruvad õiged otsused, kuni lõpuks ei jää õnnele enam kohta. Pokker on mäng, kus lühikeses perspektiivis ei vii ühekordne õige otsus alati positiivse tulemuseni. Ka vale tegevus ei saa vääramatult ja koheselt karistatud. Pikemas perspektiivis on aga võidumees see, kes teeb rohkem õigeid otsuseid kui teised. Mängu võlu peitubki juhuse osakaalus ja see on ka see, mis pokkerit suuresti matemaatikaolümpiaadist eristab. Palju on vaieldud teemal, kas pokker on õnne- või oskusmäng, sport või suisa loominguline tegevus. Erinevaid arusaamu on palju. On riike, kus pokker on ametlikult tunnustatud spordiala, aga on ka riike, kus see on keelatud hasartmängudega võrdsustatuna. Eks kõik sõltub tegelikult mängijast. Mõnel puhul on ta tõesti sportlane, aga mõni harrastaja on sisuliselt lotomängijaga.

Kas ja kuidas pokkerimängu üldse treenida saab?

Praktika ja töö. Pokkeris, nagu igas teiseski spordis, on kõige olulisem läbi mängitud käte arv. Samuti pokkeriõpikutest erinevate taktikate ja strateegiate omandamine ning enda ja teiste mängu analüüs.

Milliseid pokkerivõistlusi Eestis korraldatakse?

Eestis korraldatakse päris palju pokkeriturniire. Olulisemaks festivaliks on loomulikult Eesti meistrivõistlused pokkeris, mis toimuvad sel aastal 13.–22. aprillil ja mille kohta leiab infot veebilehelt etpf.ee.