Särava naeratuse saamiseks tuleb alustada muidugi kaugemalt — patsiendid ei tea sageli, et kõigepealt on vaja teha suule põhjalik ettevalmistus, mis võib eeldada mitme spetsialisti koostööd. Peamised probleemid suus ongi kaaries ja juurealused põletikud, samamoodi on oluline igemete ja lõualuu tervis, kuna igemed on hammaste ümber justkui raamistik, mis aitab neid lõualuus soovitud asendis hoida. Pole mõtet rääkida esteetikast, kui samal ajal puudub suus olevate kudede tervis ja funktsioon. Sellisel juhul on tulemus heal juhul lühiajaline ning pikemas paanis hoopis kahjustab patsienti.

Tänapäevase hambaraviga on kauni naeratuse saavutamiseks mitmeid valikuid, mis sõltuvad inimese võimalustest ja sellest, mis neid enda hammaste juures häirib. Tumedamaks muutunud, aga ilusa kujuga hammaste puhul piisab juba valgendamisest, kuid kui mõned hambad on kujult väiksemad või asetsevad tagapool, on võimalik neid taastada imeõhukeste hammastele kleebitavate portselanist katete ehk õhukeste laminaatidega, mis ei vaja praktiliselt oma hammaste lihvimist.

Laminaatidega saab teha ka suuremaid muutusi — need kestavad väga kaua, ei muuda ajaga värvi ja näevad välja nii loomulikud, et nende eristamine pärishammastest on praktiliselt võimatu. Enamasti on siiski vajalik hammast pisut lihvida, et tekitada keraamikale ruumi.

Kui hambal esineb suuri kahjustusi või on vaja teha ümber mõni vana töö, tuleb selle taasehitamiseks või korrigeerimiseks teha hambakroon. Puuduvad hambad asendatakse implantaatidega — esihammaste piirkonnas nõuab see head luu ja pehmete kudede olukorda. Suure luukao puhul kasutatakse sageli sellist proteetilist lahendust, kus implantaatidele toetuvate kroonidega taastatakse nii hamba kroon kui puuduv igemeosa.

Esteetika hambaravis on kombinatsioon patsiendi soovidest, arsti kogemustest ning tehniku loovatest võimetest ja praktilistest oskustest. Enne protseduuridega alustamist on arstil ja patsiendil hea ühiselt visualiseerida lõpptulemus. Nimelt on oluline, et kõik osapooled saaksid asjadest sarnaselt aru. Hammaste erinevaid parameetreid saab digitaalsete mudelite abil hõlpsasti muuta ja neid laboris valmistatud jäljenditega patsiendi suus testida. Nii saab patsient juba enne lõpliku töö valmimist reaalselt proovida, kas hammaste uus kuju on ikka tema jaoks sobivaim ning kuidas uus tulevane naeratus tundub.

Rohkem naturaalsust
Kui veel kümnend tagasi kasutati hambaravis palju metalli, siis tänaseks on toimunud oluline mõttemallide nihe ning rõhk on biomaterjalidel, mille kasutamine ei nõua nii suurt hambakudede lihvimist. Terve ning kahjustumata emaili eemaldamine peaks toimuma ainult äärmisel vajadusel, sest hammaste pikaajalise tervise seisukohalt on oluline just see, kui palju õnnestub säilitada oma loomulikku hambakudet. Tänapäevaste kroonide ja laminaatidega võib saavutada tulemusi, mis on võrreldavad naturaalse hambaga.