Millised on kõige olulisemad reeglid selleks, et suvised veekogude ääres viibimised jääksid meelde vaid positiivselt?

- Ära jäta lapsi kunagi järelvalveta veekogu äärde. Uppuv laps ei tee häält.
- Veesõidukiga veekogule minnes kanna alati päästevesti. Õnnetuse korral on päästevarustust raske või lausa võimatu selga saada.
- Kui seltskonnas tarbitakse alkoholi, siis ära luba oma purjus sõpra vette.
- Enne vette minekut hinda kriitiliselt veel sügavust, temperatuuri, värvust, voolu, laineid. Ära hüppa vette tundmatus kohas!

Õnnetuse korral:

-hüüa appi;
- püüa vältida paanikat ning proovi vee peal püsida rahulikult hõljudes;
- püüa leida ujuvaid esemeid, ka riided ja saapad võivad aidata sul vee peal hõljuda;
- kui kallas on lähedal, uju kaldale;
- paadist vette kukkumisel püüa paati ronida ahtrist;
- kui paat läheb ümber, siis hoia sellest kinni või püüa sellele ronida.

Abi kutsumine ja abistamine

Sa võid osata küll põhivõtteid õnnetusse sattunud inimese abistamiseks, kuid ära unusta — sinu enda turvalisus ennekõike. Kutsu abi! Kui tunned, et ei oska ise abistada, juhi kellegi tähelepanu õnnetusele. Kannatanu abistamisel kaldalt ulata talle puuoks, aer või mõni teine ujuv asi, basseini ääres heida kõhuli ja ulata abivajajale käsi. Kui kannatanu on käeulatusest eemal viska talle päästerõngas või mõni muu kättesattuv ujuv ese.

Kannatanu abistamisel vees vaata, et vesi oleks piisavalt madal ja su enda jalad ulatuksid pühja. Ära mine vette kui vool, hoovus või pehme vesi teevad abistamise raskeks.

Jäta enda ja kannatanu vahele mõnu ujuv-ese. Kui kannatanu on sellest kinni saanud vea ta kaldale. Kui kannatanu on teadvuseta või liiga raske, tuleb ta veest välja „lohistada“, selleks seisa tema taha, haara kaenlaalustest, toetades ta pea käsivartele.

Helista 112 ja anna teada, mis juhtus!

Allikas: Päästeamet