Suvi ja puhkused tähendvad ühtlasi ka seda, et reisitakse rohkem kui tavaliselt. Paljud pered otsustavad autoreisi kasuks, sest minimaalsete kuludega saab näha maksimaalselt. Kui aga peres on väikesed lapsed kiputakse kartma, et lapsed ei pea pikka sõitu vastu või muutuvad jonnakaks.

See ei pea paika. Jonnakus tuleb tihti sellest, et täiskasvanud ise kipuvad ära väsima ja ärrituvad siis kergemini igasuguste laste küsimuste peale. Jah, eks ta tüütu kipub olema kui laps iga kümne minuti tagant küsib, kas ollakse kohal, kuna me sööme, kuna me peatume, kus me ööbime, kuid tuletage endale meelde, et laps on lihtsalt uudishimulik. Võib olla kogeb ta kõike seda esmakordselt ja on segaduses, miks ometi kohale ei jõuta kui sõidetud on juba mitu tundi.

Siit tuleb esimene soovitus. Täiskasvanutele. Õppige lastest. Laps julgeb öelda, kui ta on väsinud, tahab jalutada, puhata, ringi vaadata, süüa, mängida. Tehke julgelt pause. Te olete puhkusel ja te ei pea kella pealt sihtpunkti jõudma. Näete tee peal liuvälja ja kiike, tehke paus ja laske lapsel veidikene mängida!

Kui peategi hotelli mingiks teatud ajaks jõudma, siis planeerige oma sõitu ajavaruga. Hakkate siiski hiljaks jääma? Ka ei tasu muretseda, pigem helistage hotelli ja andke teada, kuna te saabute. Teile tullakse vastu ja lastakse teid tuppa/majja sisse ka siis kui peaksite jõudma hiljem kui lubatud sisseregistreerimine. Paljudes väiksemates hotellides lõppeb see 19-21 vahel. Kiirustamise asemel helistage ja leppige kokku, kuidas väljaspool avamisaegu sisse saate.

Need on esimesed näpunäited lapsevanematele selleks, et laste jonni vältida.Aga kuidas siiski lapsele pika sõidu ajal tegevust leida? Siin on Delfi Naisteka toimivad nipid:

1. Võtke kaasa mõni lustakas lauluplaat, mida kõik koos kaasa saate joriseda. Meie vaieldamatu lemmik on hetkel uus lastelaulude plaat "Mina ka", kus vanad tuntud laulud on saanud uue ja moodsa kuue. Lisaks kuulub autosõidu- klassikasse ka Stig ja Ülle Rästa "Tõeline muinasjutt" ning Piip ja Tuut "Köögilaulud".

2. Värvipliiatsid ning joonistuspaber on alati autosõitudel headeks kaaslasteks. Sõltuvalt lapse vanusest saab kas joonistada seda, mida tee peal nähtud (ning see postkaardina kodustele saata), mängida poomist, trips-traps-trulli või laevade pommitamist. Nutiseadmete ajastul pakuvad sellised lihtsad mängud ja tegevused lastele tegelikult väga palju lusti.

3. Hea on autosse kaasa võtta mõni lapse lemmikraamat. Pikad autosõidud on ideaalsed lemmikloo ettelugemiseks ja kuulamiseks. Ärge lugege vaid ise, laske ka lapsel (isegi kui ta lugeda ei oska) endale ette lugeda. Laste fantaasia on piiritu ja te võite mõnest vanast lemmikust kuulda hoopis naljakama ning moodsama versiooni.

4. Olge loovad ja meisterdage mänguasju kättesaadavatest asjadest. Näiteks saab autos teha salvrätist maske või mängida tassikorvpalli. Viimaseks on teil vaja ühekordset tassi või termoskruusi või muud anumat korviks ning salvrätti pallide tegemiseks. Vaadake, kes viskab rohkem korve!

5. Hea nipp on pikemate pausideta sõiduotsad planeerida lapse uneajale.

6. Põhiline on aga see, et olge lapse jaoks olemas, näidake talle aknast asju, laske kokku lugeda, mitu lasteaeda/punast autot/bussipeatust ta aknast näeb.

Kui alguses vajab laos rohkem tähelepanu, siis mida aeg edasi, seda rohkem oskab laps iseseisvalt endale autos tegevust leida. Ärge minge kergema vastupanu teed ja andke lapsele kätte mobiiltelefoni, et ta saaks YouTube´ist tobedaid videosid vaadata. Olge ise loovad, kuulake ja jälgige lapse vajadusi ning õpetage teda. Nii on teil kaasas vahvad reisisellid ja kaaslased, mitte tüütud "putukad", kes autosõidul jonnima kipuvad.