1. Meie absoluutne lemmikkoht on Oslo ooperimaja. Marmorist ja klaasist valmistatud ehitis, mis nagu jäämäena Oslofjordist välja ulatub, on arhitektuurselt uskumatu - maja ümbruses kõndides, kõnnid sa tegelikult maja katusel. Vaade ülevalt avaneb üle Oslofjordi ja ümbritsevatele saartele. Tasuta.

Foto: Visit Norway

2. Vigelandi park. Tegu on Norra ühe kõige rohkem külastatava vaatamisväärusega. Tegu on skulptor Gustav Vigelandi poolt loodud skulptuuripargiga, kus üle 200 pronks-ja graniitkuju. Tuntuimad loomulikult Sinnataggen (Tige poiss) ja Monoliit. Tasuta.

Foto: Eveliis Kund-Zujev

3. Aker brygge on tegelikult vist küll rohkem poodide, restoranide ja lõbustusasutuste piirkond, kuid siiski ääretult ilus koht, kus lihtsalt jalutada. Ja ei maksa midagi. Lihtsalt jälgid Oslofjordil sõitvaid laevu ja sadamas sigivaid inimesi, taamal paistmas raekoda ning Akershus kindlus ning väga lihtne on aeg unustada. Tjuvholmenis asub ka Astrup Fearnley muuseum, mida kindlasti külastada. Muuseumi sissepääs täiskasvanu 120NOK, õpilastele 80NOK, alla 18-aastastele tasuta.

Foto: Visit Norway

4. Holmenkollenis peab iga spordihuviline ära käima. Asub küll linnast väljas, kuid ühistranspordiga väga hästi ligipääsetav. 1952 taliolümpiamängud toimusid just siin ja lisaks tasuta maailma vanimale suusaajaloomuuseumile ón siit ka linnale fantastiline vaade. Nii et tegelikult pole koht vaid spordihuvilistele, vaid ka neile, kes linnast (ja endast) ilusaid pilte tahavad teha. Imelised vaated on täiesti tasuta!

5. Oslo raekoda, botaanikaaed, Akershus kindlus ja kohalik Kalamaja - Grünerløkka on samuti väärt jalutuskäiku ning ei tee rahakotile liiga. Muuseumihuvilistel soovitan vaadata ka www.visitolso.com, sest paljudesse muuseumidesse on aastaringselt tasuta sissepääs ning osa muuseume pakkub tasuta sissepääsu neljapäeviti.

6. Ärge unustage Oslo peatänavat Karl Johani. Parlamendihoone, rahvusteater, kuningaloss, Grand hotel - kõik asuvad sellel tänaval.

Foto: Visit Norway

7. Bygdøy muuseumisaar on jälle üks meielemmikkohti. Siin paiknevad Norra vabaõhumuuseum, Viikingite laevamuuseum, Meremuuseum, Fram ja Kon-Tiki. Fram-museet räägib polaaravastustest ja uurimisretkedest ning tutvustab kolme polaaruurijat F.Nansenit, O. Sverdrupi ja R. Amundseni. Kõik muuseumid on äärmiselt põnevaid, kuid Kon-Tiki muuseum on kindlasti kirss tordil. On raske uskuda, et keegi "hull" võttis sellise merereisi balsaparvedel üldse ette. Fram ja Kon-Tiki muuseum: täiskasvanud 100NOK, lapsed ja õpilased 40NOK. Viikingite laevamuuseum: täiskasvanud 80NOK, alla 18-aastased tasuta.

8. Munch'i muuseum. Kui teile meeldib kunst, ekspressionism ning Edvard Munch, siis on see muuseum kindlasti külastusnimekirjas. Kui arvate, et seda muuseumi ei tasu väikeste lastega külastada siis te eksite. Munchi muuseumi saab külastada ka beebidega, eraldi on olemas tuur BeebiKarje, mis on mõeldud just beebidega emadele. Septembri lõpp pakub elevust ilmselt kõikidele kunsti ja kirjanduse sõpradele, sest Munchi muuseumi ning Karl Ove Knausgårdiga koostöös toimuvad kirjanduspäevad.Sissepääs: täiskasvanud 100-120NOK, alla 18-aastased tasuta.