Möödunud aastal Eestis esmakordselt kõlanud üleskutse idee on pärit Soomest, kus paljude organisatsioonide ühiskampaania on juba 20 aastat kutsunud inimesi kinkima lastele kained jõulud (Anna lapselle raitis joulu).

Puhkused ja vaba aeg ehitavad olulisel määral üles laste ja vanemate vahelist suhet. Neil aegadel tehtavad valikud mõjutavad otsustavalt argielu. Hästi kogetud pühad mõjutavad laste arengut ja mälestusi positiivselt. Paraku mäletavad liiga paljud lapsed pühadest just täiskasvanute meelemürkide kasutamist. Need kogemused mõjutavad last elu lõpuni.

Kained jõulud, nagu ka mis tahes teised tähtpäevad ja pühad, aitavad olulisel määral kaasa laste tasakaalustatud arengule ja edendavad tulevikuoptimismi. Peredele on oluline veeta ühist aega kainelt, et laste jaoks tekiks turvaline ja hoolitsev keskkond — nii argipäeviti kui ka pidulikel puhkudel. Nii õpetatakse lastele õiged väärtushinnangud terve elu jaoks.

Kiirabi ja politsei statistika näitab, et jõulupühad aasta kõige töörohkemaid aegu. Lisaks ei jõua kõik probleemsed olukorrad väljakutseteni. ”Kui lauas liigub naps, on üsna tavaline, et täiskasvanud hakkavad suhtlema ainult omavahel, laps või lapsed jäetakse ringist välja. Pilt üksikust lapsest, kes mängib jõuluõhtul oma toas ainsa sõbra — telefoniga –, ei ole kahjuks enam üldse erand. Üksijäämise üks põhjus on sageli just vanemate manustatav alkohol,” tõdeb Lastekaitse Liidu president Loone Ots.

Aivar Haller, Eesti Lastevanemate Liidu juhatuse esimees: ”Mulle tundub, et olemegi rahvana jõudnud sinnamaale, et püsimajäämine on sõna otseses mõttes valiku küsimus. Me kas saame ja jääme kaineks või jätkame seda hullust ja anname oma lastele üle teatepulga, millega nende lapsed või lapselapsed meile antud aja lõpuni jooksevad.”

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma rõhutab, et jõulupühad on parim aeg, et meenutada, mis on tegelikult oluline. ”Tihti arvatakse, et kõige ebameeldiva unustamise juures on abi klaasist veinist või pudelist õllest ning rõõmustamiseks ja tähistamiseks tuleb tõsta pokaal šampusega. See ei ole õige — inimene ei vaja alkoholi! Küll aga vajame me kõik lähedust, hoolivust, armastust ning seda, et võiksime olla üksteise jaoks tähtsad ja kallid. Nõnda, nagu Jumal tuli jõuluööl meie juurde, laskus meie silmade kõrgusele, sest ta hoolis inimesest, peame ka meie oskama jõulude ajal märgata neid, kes on nõrgemad, väetimad ning vajavad eriliselt meie hoolt ja eeskuju. ”

”Meie üleskutse eesmärgiks ei ole tungida inimeste eraellu ja dikteerida neile, kuidas nad elama peavad. Me palume igaühel lihtsalt mõelda jõulupühadele laste perspektiivist lähtudes ja teha omalt poolt kõik, et need oleksid rõõmupühadeks just meie kõige väiksematele,” lisab Eesti Karskusliidu esimees Lauri Beekmann.