RETSEPTID: Verivorstidest ja hapukapsast villand? Eira traditsioone ja valmista jõuludeks hoopis pidulik indiapärane õhtusöök!
Kana korma
Vaja läheb:
400 gr kanafileed
4 keskmist sibulat
1 keskmine tomat
2 spl õli või gheed või muu meelepärane rasvaine
1 tl hakitud küüslauku
1tl hakitud ingverit
1 kruus 250 ml vett või kanapuljongit
1 tl vürtsköömne pulbrit
1 tl koriandri pulbrit
0,5 tl Garam masala pulbrit
0,5 tl kurkumi pulbrit
200 ml vahukoort või muud meelepärast toidukoort
1 spl India pähkleid
1 spl rosinaid
1 spl kuivatatud ja hakitud aprikoose
1 tl musti kuivatatud ploome
1 tl hakitud koriandrit
Soola ja suhkrut vastavalt maitsele
Valmistamisjuhend:
Lõika kanafilee väiksemateks suupärasteks tükkideks. Haki sibulad ja tomat. Pane rasvaine väiksemasse potti või pannile ja aja kuumaks. Keera kuumus madalamaks ja lisa hakitud sibul, pruunista, lisa juurde ingver, tomat, vürtsid, ja viimasena küüslauk. Hauta 1 minut pidevalt segades. Seejärel lisa kanafilee tükid, kuivatatud puuviljad ja pähklid sega ja hauta veel 1-2 minutit. Lisa vesi või puljong ja vahukoor ja sool ning suhkur vastavat maitsele. Hauta aegajalt segades kuni kanafilee on pehme. Serveerides puista peale hakitud koriander.
Kui soovid vürtsikat toitu lisa vürtsidega koos ka hakitud 0,5 tl värsket tšillipipra kauna.
Kana tikka
Koostisosad:
4 tk (umbes 500 gr) kanafileed
Vaja läheb järgmisi vürtse mida saab lahkesti osta Piprapoest või India vürtsipoest Pikalt tänavalt vaadake palun õiged nimetused ja aadressid.
1 tl vürtsköömne pulber (jeera powder)
1 tl koriandri pulber (coriander powder)
1 tl lambaläätse purustatud lehti (kasoori methi, fenugreek leaves)ühe asjal kaks nime
1 tl tšilli pulbrit (chilly powder)
1 tl sidruni mahla
0,5 tl kurkumi pulbrit (turmeric powder) ehk kollajuur
2 spl õli
4 spl hapukoort
1 tl hakitud küüslauku
1 tl hakitud ingverit
1 spl hakitud koriandrit
Soola vastavalt maitsele
0,5 tl vürtside mixi (Chaat Masala)
Valmistamisjuhend:
Lõika kanafilee suupärasteks (4-8 cm) tükkideks (arvesta, et praadides läheb liha kokku). Lisa kõik vürtsid, küüslauk, ingver, õli, hapukoor ja sidrunimahl ning sega hoolikalt. Pane külmikusse 1 tunniks. Seejärel küpseta kanafileetükid pannil või praeahjus. Küpsetades praeahjus määri neid veel pealt õliga.
Serveerides puista peale õrnalt Chaat Masalat ja värsket koriandrit.
Mangokana
Koostisosad:
400 gr kanafileed
2 spl õli
150 ml puljongit
0,5 tl hakitud küüslauku
0,5 tl hakitud ingverit
250 ml mangopüreed või 1-2 püreestatud mangot
1 suurem apelsin
3 spl tükeldatud ananassikonservi
100 ml ananassikonservi vedelikku
1 väike punane paprika
1 väike kollane paprika
1 spl maisitärklist kastme paksendamiseks
4 spl vett kastme paksendamiseks
Soola ja suhkrut vastavalt maitsele
Valmistamisjuhend:
Lõika kanafilee väiksemateks suupärasteks tükkideks. Tükelda paprika ja apelsin meelepärasteks tükkideks. Lisa potti või pannile õli, aja kuumaks, lisa küüslauk ja ingver, sega pidevalt. Seejärel lisa paprikad, apelsin, ananass ja ananassikonservi vedelik ning sega ja hauta kergelt. Lisa kanafilee ja puljong ning hauta 10-15 minutit. Kui kanafilee on pehme, lisa juurde mangopüree, sega ja hauta veel 2-4 minutit. Viimasena lisa juurde vees segatud maisitärklis samal ajal kastet hästi segades. Hauta veel segades max 2 minutit. Serveeri.
Lisandiks paku Basmati riisi aedviljadega, vürtsiköömnekartuleid või aromaatset riisi, mille retseptid leiad Borjomi kodulehelt!