Kuigi miski ei asenda ema ja isa valvsat silma, aitavad need beebiohutuse nipid hoolitseda selle eest, et teie kodu oleks selleks üliaktiivseks roomamise staadiumiks igati valmis.

Kõigepealt käpuli ja roomama!

See võib küll tobe tunduda, aga kodus ringi roomamine aitab teil näha, millised asjad beebi käeulatusse jäävad. Näiteks laua alla roomates võib teile meenuda, et seal on pistikupesa, mis tuleb kinni katta. Võite vannitoas näha pesupesemisvahendite kappi, mille olite unustanud.
Vaadake tähelepanelikult ringi ja tehke nimekiri kõigist asjadest, mis tuleb lapse jaoks ohutuks muuta.
Ja kui te juba seal olete, korjake põrandalt kõik väikesed vaibad, mille taha pisikesed jalad esimesi samme tehes komistada võivad.

Katke kinni kõik pistikupesad

Kõik elektrikontaktid peavad beebi uurivate sõrmede eest olema kaitstud lapsekindlate pistikupesa kaitsetega. Kontrollige, kas olete ikka katnud kõik pistikupesad, sest isegi, kui teie olete mõne neist unustanud, leiab beebi need oma uurimisretkedel ometi üles.

Katke kinni elektrikaablid

Roomavad beebid poevad kõikvõimalikesse kohtadesse ja sikutavad kõike, mis haardeulatusse jääb.
Hoolitsege selle eest, et nende käeulatusse ei jääks ühtegi elektrijuhet, sealhulgas laadijate, lampide, teleri ja fööni juhtmeid. Hea oleks juhtmed üldse ära peita või paigaldada juhtmekimbule kaablikaitse.

Mis puutub kardinatesse või ruloodesse, siis valige nöörideta aknakatted või siduge nöörid nii kõrgele üles, et pisike nendega mängima ei ulatuks.

Servad beebile ohutuks

Laudade, voodiraamide ja toolide teravad nurgad peavad olema polsterdatud, et pisike ennast nende vastu ära ei lööks. Käepäraseid kleebitavaid nurgakaitsmeid on hiljem, kui laps juba pikemaks kasvab, lihtne ära võtta.

Mööbel beebile ohutuks

Kui teie beebi juba roomab, hakkab ta õige pea tegema ka katseid ennast esimesteks sammudeks mööbli najal püsti ajada. Väikelapsed võivad mööbliesemeid ka niisama lõbu pärast sikutada ja neile toetuda. Hoolitsege selle eest, et rasked mööbliesemed, näiteks kapid, puhvetkapid, kummutid ja raamaturiiulid, oleksid kinnitatud seina või põranda külge.

Trepid lapsekindlaks

Paigaldage treppidele turvaväravad, nii alla kui ka üles. Müügil on palju erinevaid turvaväravaid, mille vahel valida. Need tuleb paigaldada enne seda, kui beebi roomama õpib.

Pange potentsiaalselt ohtlikud esemed luku taha

Aktiivsed beebid on väga huvitatud kappide ja sahtlite sisust. Pöörake eriti suurt tähelepanu vannitoa ja köögi beebi jaoks ohutuks muutmisele, aga ärge unustage ka garaaži, külalistetuba ja kodukontorit.
Pange luku taha kõik vähegi ohtlikud esemed, näiteks ravimid, puhastusvahendid, tööriistad, hantlid, tikud, kilekotid ja muud ohtlikud asjad.

Aknad ja uksed lapsekindlaks

Kui beebi juba käima hakkab, tuleb lapsekindlaks muuta ka aknad ja uksed. Selleks tuleb akendele kinnitada lapsekindlad sulgurid ja ümber paigutada kõik akende all asuvad suuremad esemed, millele ronides laps aknani võib pääseda. Hoidke harva kasutatavaid uksi kinni ja avatud ustel kasutage pisikeste sõrmede kaitseks uksestoppereid.

Jaga
Kommentaarid