1. Tomatid sisaldavad antioksüdanti lükopeen. Organism omastab lükopeeni paremini, kui tomatid on küpsetatud või töödeldud. Lisaks võib tomatipüree segada oliivõliga, et tagada antioksüdandi hõlpsam neeldumine organismis.

2. Kreeka pähklid on omega-3-rasvhapete rikkad. 75 grammi kreeka pähkleid päevas aitab sperma kvaliteeti parandada. Lisa pähkleid salatitele või võta niisama pärastlõunaseks näksimiseks.

3. Kõrvitsaseemned on tsingirikkad ning mängivad olulist rolli spermatosoidide arengus ja testosterooni tootmisel. Lisa seemneid salatitele, putrudele või smuutidesse.

4. Läätsed, sisaldavad foolhapet, mis on samuti väga oluline naistele, eriti rasedatele.

5. Mustikad sisaldavad antioksüdante kvertsetiin ja resveratrool.

6. Vesi. Puhta vee joomine aitab parandada spermatosodide ujuvust.

7. Granaatõuna loetakse supertoitude hulka ja seda põhjusega — vili mõjutab postiivselt testosterooni tootmist. Loomulikult parandab ka sperma kvaliteeti ja suurendab ühtlasi ka seksiisu.

8. Tume šokolaad sisaldab aminohapet L-arginiini. Kehtib reegel — mida tumedam šokolaad, seda mõjusam.

9. Banaan sisaldab B6 vitamiini, mis reguleerib hormoonide tootmist. Vähene B6 võib viia menstruatsiooni ebaregulaarsuseni ja ebapiisava munaraku ja sperma arenguni.

Viljakusprobleemide esinemisel tuleks kindlasti loobuda kohvist. Ehkki kofeiin otseselt spermatosodide arvukust, liikuvust või kuju ei mõjuta, on teadlased näevad seost kõrge kofeiini tarbimise ja vähenenud rasestumise vahel näiteks kunstliku viljastamise puhul.

Dieetjoogid ei mõju samuti viljakusele hästi. Suhkruasendaja aspartaam, mida paljud joogid sisaldavad, seostatakse spermatosoidide vähenenud arvukusega ja kaasa aitamist DNA kahjustuste tekkimisele spermatosoidides. Samuti ei tee head suhkrurikkad joogid.

Allikas: Nordic Fertility Clinic