Füüsilises kehas asuvad tšakrad seljaajus ja närvipõimikutes. India õpetuse järgi on üksikud tšakrad omavahel seotud kanalite ehk nn naadide kaudu. Neid trajektoore ehk jõuliine mööda liigub läbi keha praana, universaalne eluenergia. Kuigi naadid ei kulge samamoodi nagu HTM-is meridiaanid, on nad oma funktsiooni poolest sarnased. Mõlemad toimivad elu­energia juhtkanalitena. Seega on naadidel tšakrate kõrval inimese energiasüsteemis oluline tähtsus.

Meie kehas on kümneid tuhandeid naade ja igaühel neist on omakorda loendamatu hulk energiapunkte (väikesi tšakraid). Peamised naadid kulgevad piki selgroogu ja ühendavad energeetiliselt seitset põhitšakrat, mis on selle energiavõrgustiku tähtsateks sõlmpunktideks.
Hiina tšakramudeli ja India õpetuse vahele võib tõmmata paralleele. Hiina õpetuses lähtutakse sellest, et eluenergia qi voolab (liigub) läbi meridiaanide, mis ühendavad omavahel kõiki seitset põhitšakrat. Tšakrad asuvad samuti selgroopiirkonnas. Nii Indias kui ka Hiinas seostatakse neid kindlate kehapiirkondade, elundite ja näärmetega, peale selle ka inimelu erinevate kvaliteetidega.

Seitse põhitšakrat

Tänapäeval asetatakse põhiline rõhk tšakrate tööle, eriti traditsioonilisele seitsmele põhi­tšakrale, mis asuvad piki selgroogu, alates genitaalide piirkonnast kuni pealaeni välja. Nendes kogutakse ja muudetakse meta- ja biofüüsilisi energiaid. Seitse põhitšakrat on:

  1. alus- ehk juurtšakra;
  2. sakraal-, seksuaal- ehk põrnatšakra;
  3. naba-, päikesepõimiku-, maksa-, mao- ehk isiksusetšakra;
  4. südame- ehk rinnatšakra;
  5. kaela-, kõri- ehk eneseväljendustšakra;
  6. lauba- või tunnetustšakra, kolmas silm;
  7. pealae- ehk kroontšakra.

Igaühel nendest põhitšakratest on oma spetsiifiline ülesanne, iga tšakra mõjutab seega teisi kehalisi, hingelisi ja vaimseid funktsioone.

Nii näiteks kaitseb südametšakra (4. tšakra) temaga ühenduses olevat elundit. Ka kõik selle elundiga kaasnevad protsessid alluvad tema mõjule, näiteks vereringe. Metafüüsilises mõistes juhib südametšakra selliseid emotsioone nagu avatus ja empaatia.

Kui energia liikumine tšakrates on häiritud või isegi blokeeritud, hakkavad tekkima haigused. Vastupidiselt väljendades — kui hoolitsete energia vaba liikumise eest, hoiate haigused eemale ja parandate seeläbi oma hingelist, vaimset ja kehalist tervist järgmiselt:

  • Teie ellusuhtumine muutub üldiselt positiivsemaks;
  • Te magate sügavamalt ja puhkate paremini välja;
  • vananemisprotsessid aeglustuvad, tunnete ennast vitaalsemalt;
  • kehahoiak paraneb, sellega väldite või ­leevendate seljavalusid;
  • immuunsüsteem tugevneb ja ainevahetus ­kiireneb;
  • muutute rahulikumaks ja panete stressile paremini vastu;
  • Teie suutlikkus tõuseb ja pärast haigust taastute paremini (taastumisaeg lüheneb);
  • südame- ja vereringetalitlus paranevad;
  • toetate kehast mürkide- ja jääkainete väljutamist.

Energia liikumist aitavad harmoniseerida juba lihtsad abinõud, näiteks looduse teadlik kogemine. Aga veelgi enam aitavad allpool toodud nõuanded, värvimeditatsioonid, ravivõimle­mised ja massaažid.

Tšakrate asukohad

Selleks, et tšakraga efektiivselt töötada, peate teadma, kus ta täpselt asub. Selle väljaselgitamiseks kinnitage metallist sõrmuse külge peenike niit. Seejärel hoidke seda keha selles piirkonnas, mida tahate kontrollida. Te võite samal ajal seista, aga ka istuda. Jälgige, et sõrmus ripuks vabalt. Kui sõrmus asub tšakra vahetus läheduses (vaata raamatu tagumisel sisekaanel esitatud ülevaadet), hakkab see sealt tuleva energia mõjul väikesi ringikujulisi liikumisi tehes edasi-tagasi kiikuma. Mida lähemale Te tšakra keskmele liigute, seda suuremaks muutuvad ringid.