Karolina märkas oma parema käe küüne all ohtlikku märki — musta joont -, mille peale ta koheselt arsti poole pöördus ja diagnoos oli hirmuäratav: küünevähk. Täna on ta võtnud oma eesmärgiks teisi inimesi hoiatada, sest pealtnäha ohutu maniküür võib osutuda vägagi ohtlikuks.

“Ma ei märganud seda joont kunagi, sest mul oli kogu aeg akrüüllakk peal,” väitis ta uudistekanalile Fox News. “Arst ütles, et suure tõenäosusega sain ma selle salongis maniküüri tehes UVA-lambilt.”

Iga kord, kui su nahka mõjutavad UV-kiired, tõuseb ka nahavähi risk. Sama efekti omab ju ka päike ja solaarium.

UVA mõjutab sinu naha sisemisi kihte ja UVB mõjutab välimisi. See võib omakorda tuua esile muutusi naharakkudes või geneetilisi defekte, mille tulemusena hakkavad arenema kasvajad.

Mitmed eksperdid on juba eelnevalt hoiatanud populaarse salongihoolduse ohtude eest. Must joon küüne all on üks selgemaid vihjeid selle kohta, et peaksid pöörduma arsti poole. “Küüne melanoomi võib esineda, aga üsna harva,” väitis dr Walayat Hussain. “See esineb selgelt eristatava joonena, mis läbi su küünt.”

Naised, kes käivad sageli maniküüris, peaksid enne kätele kindlasti päikesekaitse kreemi kandma või kasutama kindaid, mis paljastavad ainult sõrmeotsad, et UV-lamp kätepealset nahka võimalikult vähe mõjutaks.