Kui lapse käitumine ajab ema hulluks, siis võib tekkida kiusatus hakata last korrale kutsuma või lausa paika panema. Seda võib küll teha, kuid kas see on vajalik ja lähedust loov tegevus? Kui sina oled endast väljas või emotsioonidega hädas, siis kas sa ootad, et keegi tuleb sind õpetama?

Inimese kaks kõige sügavamat hingelist vajadust on olla mõistetud ja olla armastatud. Seda on hea meeles pidada.

Eks erinevas vanuses on ka lastel erinevad põhjused endast väljaminemiseks, kokkulepete rikkumisteks ja tujutsemiseks ning see on normaalne.

Mis siis, kui koolist helistatakse keset tööpäeva ja kutsutakse sind klassijuhataja juurde, kuna teie 9-aastane poeg ei taha oma nuga õpetajale ära anda? Kuigi sa andsid talle 10 eurot taskuraha ja ta kulutas selle kõik noa ostmiseks. Kuigi teil oli kokkulepe, et ta nuga kooli kaasa ei võta.

Sul pole vaja kooli minnes tunda häbi, et issand, mida ma nüüd klassijuhatajale ütlen. Rõõmusta, et su pojal on iseloomu ja et ta õpib valikuid tegema ja nende eest vastutama. Kallista teda, kui näed ja küsi lihtsalt: „Mis sul selle noaga juhtus?” Ta on ka võib-olla pabinas või afektiseisundis — tahtis ta ju ainult oma nuga salaja sõbrale näidata. Ta oli selle ostu üle uhke.. ja õpetaja nägi seda.. ja nüüd saavad vanemad teada, ja ta rikkus kokkulepet…

Me vajame mõistmist ja armastust, mis iganeb juhtub. Situatsioone lastega võib olla ka teistsuguseid, kuid reageerimine oma laste suhtes võiks jääda selliseks, et laps saab sind usaldada. Näita, et sina mõistad ja sina armastad. Ole armastav ja kaastundlik ning lase lapsel ennast väljendada. Õpetaja tõde ei pruugi olla sinu poja tõde.

Harjutus, mida saab praktiseerida igal ajal ja igas kohas

Kui sul pole niimoodi võimalik käituda, siis aitab sind järgmine teadliku hingamise harjutus. Seda harjutust saad praktiseerida kohe, kui tunned, et lapse käitumine on sind endast täiesti välja viinud. Ütle endale „stopp”, pane korraks silmad kinni ja küsi oma kehalt: „Mida ma praegu tunnen?” Võib-olla oled sa lugenud Louise Hay raamatut „Tervenda oma keha” ja tead, et meie kehateadus suhtleb meiega küsimuste teel. Nii et küsi oma kehalt, mida ma praegu tunnen ja kuula esimest vastust. Sealt võib tulla „ma olen nii vihane” või „on alles tropp”, „tunnen raevu” jne.

Nüüd jõuame hingamise juurde. Hinga see tunne, mida keha avaldas, mõttes aeglaselt ja sügavalt enda südamesse ning ütle endale: „Ma aktsepteerin seda raevu.” Siis hinga kiiresti välja ja ütle endale: „Lasen kõigel minna, lõdvestun.” Peale seda väljahingamist hoia pea 10-15 sekundit tühjana (mõtlemata, hinnanguid andmata, süüdistamata). Korda toimingut kolm korda.

Hingata võid ainult suu või ainult nina kaudu. Peale kolme korda küsi uuesti oma keha käest, mida ma praegu tunnen. Üheksal juhul kümnest tuleb vastuseks „rahutunne”, „kergendustunne” vms. Siis hinga lõpetuseks samamoodi aeglaselt ja sügavalt sisse ja ütle endale mõttes: „Ma mõistan ja armastan Pauli.” Siis hinga kiiresti välja ja ütle: „Lasen kõigel minna, lõdvestun.”

Kui peale kolme korda tekib veel mõni negatiivne tunne või uskumus (kurbus, häbi vms), tee protsess veel iga tundega läbi. Kui jõuad positiivse või neutraalse vastuseni, tee lõpetuseks positiivne kinnitushingamine: „Ma mõistan ja armastan Pauli.”

See kõik võtab sul esialgu aega 2-3 minutit. Kui oled seda hingamist juba 10 korda praktiseerinud, piisab ühest hingamisest.

Nii et see tühistav hingamine võiks olla sinu teadliku hingamise käekotis koos teadliku puudutusega — mis iganes sa teed, mina armastan ja mõistan sind.

3.-5. augustini korraldab teadliku hingamise õpetaja Heiki Tomson Tallinnas Tao Keskuses Dan Brulé „Teadliku hingamise meisterlikkuse põhikursuse”.