Teistmoodi RETSEPTID | Tervisesmuuti jänesekapsa ja naadiga ning india pähkli ja sarapuulehe dipikaste
Pärnumaa on valitud Maaeluministeeriumi poolt 2018. aasta Eesti toidupiirkonnaks. Toidupiirkonna tiitli kandmine aitab kaasa kohaliku toidu ja toidukultuuri tutvustamisele. Sel aastal on siis fookuses Pärnumaa Maitsed. Pärnumaa maitsete aasta raames toimub sel aastal mitmeid ettevõtmisi. Enne suurt suve algust võeti luubi alla metsikud taimed ehk kõik see, mida enamus meist on harjunud umbrohuks pidama.
Taimetark Merle Einola julgustab kõiki metsikute taimedega julgemalt tutvust tegema, sest umbroheline suvi on hoogsalt alanud: “Metsikud taimed annavad võimaluse rikastada meie toidulauda umbrohu, lehtede ja söödavate õitega. Rahvakeeli tuntud umbrohud nagu naat, nõges, hanemalts, põdrakanep jt on olnud võimsate impeeriumite juhtide toidulaudadel hinnatud söögipoolis. Juba keskajal oli naat hinnatud toidu- ja ravimtaimena salajastes kloostriaedades kasvamas ja imperaatoritele tarvitamiseks.” Roheliste klorofüllirikaste taimede söömine laseb kõhul seestpoolt supelda päikesevalguses. Rohetaimed panevad naha särama, aitava keha raskemetalli jääkidest puhastada ja veres hapnikut ringi kanda, mistõttu oleme rõõmsamad ja energilisemad, selgitas metsikute taimede spetsialist.
TERVISESMUUTI KAK EHK KURK KOOS JÄNESEKAPSA JA NAADIGA PEIDUS
Autor: Merle Einola
Jänesekapsas annab smuutile mõnusalt värskust ning kergelt hapukat nooti. Toimib justkui eestimaise sidruni asendajana!
2 banaani
4 maasikat (vaarikaid, mustikaid või teisi marju)
peotäis jänesekapsa lehti (sobib ka kapsas, salatileht, spinat)
peotäis noori naadilehti
3 kurgiviilu
150 ml vedelikku (50 ml kookospiima/mandlipiima + 100 ml vett või naturaalset õunamahla), võib lisada ka ainult vett!
soovi korral lisa 1 sl leotatud toortatart või tšiiaseemneid
Pane kõik koostisosad blendrisse ja blenderda ühtlaseks!
INDIA PÄHKLI — SARAPUULEHEKASTE
Autor: Herdis Elmend
See taimne lehekaste sobib imehästi dipikastmeks või määrdeks. Samuti serveeri seda külma kastmena erinevate roogade juurde. Valmistamisel on kasutatud ka kuivatatud sarapuulehti, kui neid ei leia, siis sobivad hästi ka teised puulehed — jalakas, saar, vaher.
200g india pähklit
näpuotsatäis soola
väike jupp ingverit
2 spl kuivatatud sarapuulehti
2 spl pärmihelbeid
0,5 sidruni mahl
2 päikesekuivatatud tomatit
2 küüslauguküünt
peotäis basiilikut
peotäis tilli
Leota pähkleid vees vähemalt 3 tundi, seejärel loputa voolava vee all ja nõruta. Pane seejärel kõik komponendid blenderisse ning püreesta ühtlaseks. Vajadusel maitsesta täiendavalt.