“Minu arvates on see ebaõiglane. Mul ei ole lapsi sellepärast, et mitte keegi ei ole tahtnud minuga lapsi teha. Ja arvan, et paljudel on sama põhjus — lihtsalt ei ole sobivat partnerit leidnud. Nendel, kes seda maksu igatsevad, on ilmselt sama asi, mis noorte naiste ajateenistusest unistajatel — ennast see ei ähvarda ja siis eriti hea teistele peale suruda.”

“Kas see, et teiste lapsed rügavad, et sulle pensioni maksta — kas see ei ole ebaõiglane? Teised näevad hirmsat vaeva, tassivad kuude kaupa suurt lapsekõhtu ringi, sünnitavad, imetavad, kantseldavad last sel ajal, kui sina saad karjäärile ja enda lõbustamisele pühenduda, siis maksavad end vaeseks, et last toita ja katta ja täita ühiskondlikke nõudmisi lapsepidamiseks (mänguasjad, telefon, arvuti, lapse oma tuba, klassiekskursioonide ja muude ühislõbustuste kinnimaksmine). Aja ja energiakulust rääkimata. Ja siis tuled sina ja nopid nende kulu ja vaeva vilja ja paned ta endale pensioni maksma.

Lastetusmaks ei ole trahv laste mittesaamise eest, lastetusmaks on see, et sa natukenegi võtaks osa nende laste kasvatamisest, kes sulle pensioni maksma hakkavad.

Iseasi muidugi see, kuidas seda lastetusmaksust saadavat raha kasutama hakatakse. Kui see läheb näiteks laste huviringide või kasvõi lastetoetuste katteks, on OK. Aga näiteks kütuseaktsiisi puhul juba nägime — lubati teede ehitamise katteks kulutada, siis aga pandi sumaki! muu riigieelarvega ühte patta ja nüüd ei tea keegi, kas see läheb teedele või näiteks LBGT ühingu toetuseks. Tegelik valukoht on hoopis selles, et meil pole aimugi, kus ja kuidas seda raha kasutama hakatakse.”

“Ei tea minagi, kui õiglane lastetusmaks oleks ja kas see üldse õigesse kohta jõuaks, aga mina oleksin nõus seda maksma, kuna ei taha paljude lastega inimeste viha enda kaela tõmmata. Mina ise ei ole kunagi lapsi tahtnud ning sel kombel siis nagu “ostaksin” ühiskonnalt vabaduse vms.”

“Arvan siiski, et lastetusmaks tuleks riigi poolt sisse viia, sest siis hakkaks ka rahvaarv jälle kasvama. Mina paneksin maksu peale kõigile kahejalgsetele isenditele, nii meestele kui naistele, kellel pole 25ndaks eluaastaks ette näidata vähemalt ühte last. Kui keegi küsib, võin ausalt vastata, et endal on olemas kaks järeltulijat, üks 35- ja teine 32-aastane, kel mõlemal on ka järeltulijad olemas. Kui tuleks lastetusmaks peale lõppeks ehk ära ka see lõputu “ööliblikate” lend ja meestejaht mööda välismaad… Kui maksu ei tule, kes hakkab teile “rändlindudele-seiklusteotsijaile” vanaduses pensioni maksma? Ja vähemalt ühe lapse jõuab ka üks inimene ilma kõrvalise abita üles kasvatada, kui vaid tahtmist on.”

“Lastetusmaks ei suurenda iivet mingi võimuga. Keegi ei hakka last tegema selle nimel, et siis pääseks lastetusmaksust — kes vähegi arvutada oskab, saab aru, et laps on ikka oluliselt kulukam kui lastetusmaks. Lisaks veel aja ja energia kulu lapse kasvatamiseks, närvikulust me ei räägigi.

Lastetusmaks aitab vaid lastekasvatamise kulusid ühtlasemalt jagada, aga seda ainult juhul, kui see tõesti laste kasvatamiseks (huviringid, lasteaiamaks, lastetoetus, haridus) kasutatakse. Meie riigikorralduse puhul on tõenäolisem, et see saadud raha sumatakse riigieelarvesse kokku ja sealt siis saavad nii riigikogulased autoliisinguteks kui ministeeriumid jõulupidudeks ja kui üle jääb, siis päästjad ja sõjavägi natuke ka.”

Lugeja, mida sina arvad, kas Eestis peaks kehtima lastetusmaks?