Miks? Su nahk lihtsalt pole piisavalt tugev, et ainult SPF päikesekaitsefaktoriga kreemist piisaks. Selle asemel tasuks kaitsta end ka mütsi ja päikeseprillidega ning istuda varjus, kus päike su nahka kõrvetada ei saa.

Uuringu üks kaasautoritest, dr Kasey Morris väitis Reutersile, et selleks, et end nahavähi eest kaitsta, tuleb tõsiselt üle vaadata, kuidas me end päikese eest kaitseme. "Paljud juhtumid leiavad aset, sest inimesed viibivad liiga kaua UV-kiirguse käest ja tegelikult on need vähijuhud välditavad, kui end adekvaatselt päikese eest kaitsta," ütles ta.

28 000 inimese küsitlemisest selgus, et 77 protsenti neist inimestest kasutasid vähemalt üht päikesekaitse viisi. 16 000 uuringus osalenutest olid päikese suhtes väga tundlikud ja nende hulgas oli 62% neid, kes lootsid ainult päikesekreemi kaitsele ja on seetõttu elu jooksul ka päikse käes ära põlenud. Paljud teised päikese suhtes tundlikud inimesed tunnistasid, et nad ei kasuta küll päikesekreemi, aga eelistavad istuda hoopis varjus või kanda mütsi ja/või kaitsvaid riideid.

"Kõige üllatavam ja vastuolulisem leid oli, et regulaarne päikesekreemide kasutamine, ilma teiste kaitsvate valikuteta, tõi väga suure tõenäosusega tagajärjeks päikesepõletuse," väitis Morris.

Seega, kas see uuring väidab, et me peaksime päikesekreemidest üldse loobuma? Kindlasti mitte! Aga me ei peaks ka lootma, et kui määrime kord päevas hommikuti nahale SPF 30 päikesekaitsefaktoriga rikastatud kreemi ja veedame seejärel terve päeva rannas, olemegi end täiuslikult kaitsnud. Päikesekreem on hädavajalik, aga selleks, et see mõjuks efektiivselt, on vaja seda regulaarselt uuesti nahale kanda (iga kahe tunni tagant või kohe pärast ujumist või higistamist).

Ja nüüd, mine õue päikese kätte ja naudi seda suvist ilma, aga ära unusta ka kreemitamist, mütsi ja viibi võimalusel varjus!