Püüad kogu oma elu elada vastavalt teiste inimeste ootustele ja ühiskonna standarditele ning meeleheitlikult sobituda sellesse mudelisse, mida peetakse õigeks. Samas mõistad, et ei ole sellega rahul, sest see ei ole minu elu. Saad aru, et midagi peab muutma, kuid ei tea, kust selle muutmisega pihta hakata ja julgust nagu ka ei ole. On tuttav tunne? „Mul oli paha ja valus, sest arvasin, et maailmaga sobitumiseks pean muutuma MINA,” ütleb 17 aastat rahvusvahelisi ettevõtteid juhtinud Kaidi Karilaid. Kakskümmend aastat oma elust otsis ta seda MISKIt, mis pidi ometi veel olemas olema, et tunda ennast õnneliku ja rahulolevana. „See sundis mind pea 20 aasta jooksul uurima ka alternatiivseid võimalusi ja katsetama kõikvõimalikke vaimseid praktikaid, et seda MISKIT avastada”. Kuue aasta eest tegi Kaidi kannapöörde, jättis ärimaailma ja pühendus tegevusele, mis tõi talle rahulolu. Kõik on võimalik, oska vaid küsida!

Elu mõtet otsimas

Tundsin, et elus peab olema veel midagi peale pere ja eduka karjääri. Ma arvasin, et viga on minus ja hakkasin ennast remontima nagu enamik inimesi seda teeb. Tegelikult pole midagi viga kunagi olnudki. Töö kõrvalt lõpetasin 2012 Holistika Instituudi regressiooniterapeudi eriala. See aitas mind eneseotsingutel edasi, kuid siis tuli jälle lagi ette. Mina, kes ma tulin sellisest väga reaalsest maailmast, kus kõik on paika pandud — analüüs, ettevõtted, juhtimine ja suured rahad, kaaslaseks oma loogiline mõtlemine, sattusin Kopenhagenis Access Consciousnessi loengule, mida ma algul tõsiselt ei võtnud. Koju jõudes käis aga klõps ära. Mu kätte sattus selle metoodika loojate kirjutatud raamat “Kuidas saada iseendaks ja muuta maailma?”, mis on ka nüüd juba kirjastatud 4 aastat Eestis tõlgituna. Olin sellest lugenud kolm lehekülge, kui ma äratundmisest lihtsalt pillisin.

Selgita mõne sõnaga, mis see Access Consciousness on?

Access Consciousness on inglise keelne termin, tõlkes „ligipääs teadlikkusele“. Inimesed arvavad sageli, et teadlikkus on see, mida me faktiliselt teame ja loogiliselt oskame. Teadlikkus on tegelikult seisund, milles ei ole ühtegi reaktsiooni, võitlust, kaitset mitte millegi osas. Kõik lihtsalt on nii, nagu ta on. See on teadlikkus, kus kõik eksisteerib ja puuduvad hinnangud. See on kohalolu. Access Consciousness on hulk tööriistu, mis aitavad sul olla ühenduses absoluutselt kõigega ja annavad väe luua ükskõik mida, tervendada, muuta mida iganes. See on see koht, mis mõistuse sisse ei mahu, sest mõistus on nii väike. Teadlikkus on kõik see, mis on väljaspool sinu loogilist meelt.

Kas seda taju endas kuidagi iseseisvalt arendada ei anna? Selleks peab olema ikkagi keegi, kes sind õpetab?

Annab kindlasti. Access'il on hästi palju tööriistu, mida kasutada. Mina soovin, et kui inimene hommikul ärkab, teab ta täpselt, kuidas ta soovib oma elu elada ja loob endale sobiva elu kergelt. See on võimalik. Inimesed arvavad, et keegi teine väljastpoolt õpetab, annab õigeid vihjeid. See on ka võimalik. Kui inimesed usaldavad mind ja tulevad kursustele, klassidesse ja seminaridele, siis saan ma anda oma panuse ja neid sellele teeotsale juhatada.

Saad sa mingeid näiteid tuua?

Ma võtan appi verbaalse tööriista. Toome mõne: “ Kuidas sulle meeldib olla sellises kohas, kus on inimesed, kes riidlevad sinuga või mingid pinged on õhus mingis seltskonnas ja nad on su ümber. Oletame, et sa töötad ettevõttes ja õhus on pinged. Kas sa tahad olla seal nende inimeste keskel või tahad sa pigem ära minna?” “Pigem ära minna ma arvan. Nii vastaks igaüks.” “Või sa oled inimeste keskel, kus on suurepärased suhted. Sa ei pruugi neid isegi tunda, aga nad on su ümber. Sa oled seal selles keskkonnas. Kas sa tahad seal olla rohkem edasi või sa tahad pigem ära minna?” “Ikka olla kohal.”

99 % kõikidest mõtetest, tunnetest, emotsioonidest, mis tegelikult meie kehas ja meie elus on, ei kuulu meile, aga me teeme need enda omaks. Sellega me loome igasuguseid takistusi, jamasid oma ellu, oma kehasse. Ma ainult küsin küsimusi. See kõik tegelikult on väga lihtne. Teadlikkus on ülilihtne. Me ise mõtleme kõik raskeks ja loome seeläbi oma kehasse haigusi.

Mis see kõige parem enesekaitse siis on?

Kaitset pole üldse vaja. Kaitsed tuleb maha võtta.

Kuidas sa neid kaitseid maha võtad?

Lihtsalt ütled, et ma võtan kõik kaitsed maha. Lasen kõik kaitsed alla. See on jälle üks asi, millest me tahame mõistusega aru saada. Universumis ei tööta ükski asi selliste manuaalide järgi. Vaata elu — kõik töötab! Kõik on! Inimesed otsustavad, et kui mul mingi jama on, siis järelikult on ta minu oma. Me kaitseme seda. Kui me kaitseme, siis me säilitame seda!

Mis su praktika ütleb, et kui kiiresti inimesed võtavad omaks selle enesesse vaatamise?

Sellel hetkel, kui ta päriselt soovib oma ellu muutusi. Kui inimesed muutuda ei taha, siis nad ka ei huvitu neist asjadest.

Kes tulevad koolitusele, kursusele — need juba tahavad.

Muutus toimub kohe. See, mis Access Consciousnessi vahendite puhul on ülimegaäge, on see, et ta töötab ülikiiresti. Teadlikkus on väga kiire. See, mis meid aeglustab inimestena funktsioneerimises, on meie mõtted, tunded, emotsioonid — kõik need asjad, mis tõmbavad täiega käsipiduri peale. Me oleme tegelikult tohutu kiired. Me haarame infot kiiremini kui mingid arvutid. Samal ajal arvame, et peame selle infoga midagi tegema. Aga me ei pea sellega midagi tegema. Me lihtsalt oleme sellega ja suudame ka kõike muuta.

Nii et inimesed käivad korra ühe koolituspäeva ära ja kohe on võimelised muutuma?

Piisab sellest. Kohe. Absoluutselt kohe. Peamine on tahe ja soov muutuseks. Ma saan aru, millised võimed mul on oma elu soovitud suunas muuta. Koolitusele tullakse enamasti tundega, et mul on midagi viga ja ma soovin seda viga parandada. Viga võib väljenduda suhetes, rahapuuduses, väärtusetusetundes ja selles, et ei saada eluga hakkama.

Pigem enese alahindamine kumab läbi?

Jah. Kumab läbi, et mul ei ole üldse väge. Kui nad koolitusele tulevad, siis nad arvavad, et nende pärast need suhteid ei tööta, raha ei ole ja süüdistavad kõiges iseennast. Nagu mul endalgi — ma tahtsin iseennast remontida, sest ma arvasin, et mul on midagi viga. See, mida ma ühel hetkel avastasin oligi see, et mul ei ole mitte midagi viga! Ma olen lihtsalt nii teistsugune. Me tahame meeleheitlikult sobituda siia reaalsusesse sellisena, et vastaksime teiste ootustele. See on kõige suurem piirang üldse, mis me endale inimestena loome. Access kutsub sind olema üle neist normidest. Miks inimesed tahavad minu juurde tulla? Nad ütlevad, et minuga on hea olla. Ma küsin miks minuga on hea olla? Aga sellepärast, et ma ei anna hinnanguid ei endale aga teistele. Ma lasen kõigel olla nii nagu on. See ongi see, et kui me kõik oleksime enda väega ühenduses, ei kritiseeriks, arvustaks ega alahindaks ennast, siis oleksime need, kes me tegelikult oleme. Kõik tahavad teha sinuga koostööd. Kõik tõmbub sinu suunas — rikkused, võimalused, rahad… See ongi see trikk, mida Access aitab sul saada — inimeseks, kes sa päriselt oled.

Teil on seal tõepoolest üks rahapeatükk ka — kuidas raha ligi tõmmata?

Access'i vahendid kutsuvad sinu enda sees vaatama neid asju, mis tegelikult sinu jaoks võimalik on. Üks kõige lihtsam tööriist soovitu enda ellu loomiseks, ka raha loomiseks on küsimine. Kas sa küsid raha? Oled sa kuulnud seda, et küsi ja sulle antakse?

Kust sa küsid seda? Universumilt?

Jah: kas ma saan nüüd raha kohe, palun? See tundub nii jabur. Me sisendame endale iga päev: “Ma pean tegema seda, et saada see.” Niikaua kuni sa usud, et ainult see versioon on saadaval, siis sa saadki täpselt selle asja. “Ma pean tööd tegema, siis ma saan raha.”

Kui sa sisendad endale veel lisavõimalusi: “Kas ma saan nüüd raha kohe, palun, et ma lihtsalt küsin?” Kui paljud inimesed saadavad mulle massiliselt sõnumeid: “Kuule tead, ma hakkasin küsima. Leidsin sahtlist mingi ootamatu rahasumma.” “Läksin rongi peale ja leidsin põõsast 20 eurot.” Lihtsalt vaatavad maha ja leiavad.

Ma olen olnud alati väga ratsionaalne inimene, kuni hakkasin küsima. Minu esimene küsimus oli üldse: “Kuidas ma nüüd küsimusi küsima peaksin?” Keegi ole õpetanud ega küsinud ka lapsena mu käest: “Millisena sa soovid oma elu elada?” Vastupidi — sulle öeldakse ette, milline see elu peaks sul olema ja sellest me ka lähtume.

“Kuidas saab veel paremaks minna?” on kõigil algajatel esimene küsimus. Võib kohe pihta hakata, see on päris lõbus!

Siis peab oskama neid märke lugeda. Küsid küll, aga võib-olla ei pane vastust tähele.

Sa ei küsi selleks, et kontrollida, kas vastus tuleb. Kui sa ei küsi selle mõttega, et sa päriselt seda tahad ja sa küsid, sest Kaidi ütles, et küsi, siis see on hoopis teine asi. Kui sa päriselt soovid, et sinu elus asjad muutuksid ja läheksid iga päevaga suurepärasemaks, siis küsi seda küsimust. Kui sa seda ei soovi, siis ära küsi. See on valiku koht. Küsi mitmeid kordi päevas. Kustuta ära kõik need mõtted, kaitsed, piirangud, uskumused, mis ei lase sellel ilmuda. See aitab loobuda kõigest, mis takistab.

See peab toimuma alateadvuse tasandil, aga alateadvust ei saa ju juhtida?

Sa küsid endalt, et kas sa oled valmis sellest loobuma. Jah või ei? Nii lihtsalt see käibki. Kõikjal, kus sa oled arvanud, et sul pole väge juhtida oma alateadvust, on tegemist su uskumusega, et sul pole väge juhtida oma alateadvust. Sul on nii palju väge. Ma kasutan sõnu, et jõuda nendele energeetilistele kohtadele ligi. Kõige lihtsamad asjad, mida sa saad ise kodus kasutama hakata — hakka küsima kuni näed, et asjad hakkavad muutuma ja su soovid saavad reaalsuseks. Kui ma inimestele neist muutmistehnikatest räägin, siis nad taipavad, et see tegelikult käibki kiiresti. Ma teen kõik selleks, et inimene enda seest väe üles leiaks. Sageli näen koolitustel muutusi juba esimese paari tunniga. Ütlen ikka: “Palun ära tule minuga kohtuma, kui sa ei soovi muutuda, sest mul on omadus kõik muutuma panna.” Elu muutub nii seiklusrohkeks!

Võimaluste kuninganna Kaidi Karilaid on Elu Konverentsi „VaimuKeha“ peaesineja. Konverents toimub 20. jaanuaril 2019 Rahvusraamatukogus.