Kindlasti alusta magama jäämise protsessi juba varakult, sest väikelapsel võtab une-eelsesse meeleseisundisse jõudmine aega ja magama jäämine ei saa toimuda paugu pealt. Hetk tagasi ringi rahmeldanud laps ei ole võimeline uinuma kohe, mistõttu hoolitse selle eest, et see toimuks järk-järgult ning leia lapsele une-eelseteks tundideks rahulikumat tegevust. Õige hetk, mil magama jäämise peale mõtlema hakata tasub, on olenevalt lapsest juba paar tundi enne uinumisaega. Kui vastsündinu ei vaja rutiini, sest tema suudab uinuda iga kell ja igal pool, siis juba lapse kolmandast elukuust peaksid kindla rütmi sisse seadma ja sellest ka kinni pidama. Need une-eelsed tunnid võiksid olla täidetud rutiinsete tegevustega, mis kulgevad igal õhtul ka samas järjekorras. Eesmärk on järjepidevus, sest väljakujunenud rutiin loob turvatunnet ning keha hakkab end juba magama jäämiseks ette valmistama. Mida kindlam on rutiin, seda lihtsam on lapsel magama jääda.

Ka kellaaeg on oluline. Paljud lapsed tulevad paremini toime just varajase uinumisega: õhtul kella poole seitsme ja kaheksa vahel. Kuigi esmapilgul võib tunduda loogiline, et hilisem voodisseminek aitab neil paremini uinuda ja hommikul kauem magada, on tihti just nii, et hiljem voodisse minnes on nad juba üleväsinud. Üleväsinud beebi keha toodab stressihormoone, näiteks adrenaliini ja kortisooli, mis muudavad lapse erksaks, hoiavad teda üleval ega lase uinuda. Need samad hormoonid sunnivad last ka öösiti rohkem ärkama ja ajavad ta sageli juba hommikul varavalges üles.

Kui lapsel on kõht täis, mähe vahetatud ja keskkond magama jäämiseks sobiv, siis nippe, kuidas beebi lõpuks uinuma saada on mitmeid. Paljud lapsevanemad tõdevad, et väikelapsed jäävad kõige paremini magama just kaisus olles. Vahel aitab ka sõrmega lapse õrn silitamine või tema kõrva mudimine. Teki sisse mähkimine on samuti variant, mida proovida, sest sarnanedes ema kõhus olemise tundele, on see lapsele tuttav ja turvaline. Kindel kaisuloom, mis mõnusalt põse alla sätitakse võib paljud lapsevanemad suurest nutukisast päästa. Kui aga pehmes voodis magama jäämine kohe üldse ei õnnestu, proovi autoga sõitma minna. Sel on tihtilugu imeline mõju.

Paljud lapsevanemad tõdevad, et väikelapsed jäävad kõige paremini magama just kaisus olles.

Magama panek algab juba ammu enne lapse voodisse tõstmist. Peamine on sellele juba varakult mõtlema hakata, sest õigest meeleseisundist saab kõik alguse. Kui magama minekust on kujunenud omaette protsess, mis on igal õhtul samasugune, kulgeb beebi magama panek valutumalt. Võta seda kui kvaliteetaega oma väikelapsega, sest ka sinu meeleseisund mängib olulist rolli. Kui sina oled rahulolematu, väsinud ning stressis ja ainus mõte on, et millal ometi see pisipõnn magama jääb, siis ei juhtu see tavaliselt veel nii pea. Sina oled ärev, on ka laps ärev. Proovi mõelda igaõhtusest magama jäämise rutiinist hoopis kui kvaliteetajast oma lapsega. Lapsega rahulikult tegelemine ja tema magama panemine mõjub ka sulle endale hästi.

Jaga
Kommentaarid