Oled kaneelisaiade küpsetamisel sama kõva käsi kui Majasokk Karlssoni-raamatus? Sul tulevad tuuletaskud kindla peale paremad kui poe omad? Siiski on mõned küpsetised, millega altminek kodus mässamisel on 99,9% kindel. Näiteks need neli pirtsakat Prantsuse „klassikut“.

Klassikaline sarvesai ehk või-croissant

Romantiline ettekujutus Pariisi hommikust seostub just värskete sarvesaiadega. Igaüks, kes hõrkudest küpsetistest lugu peab, vajab vahel üht tõeliselt head croissant’i — hoolimata sellest, et see on oma võikülluse tõttu paras kaloripomm.

Õige croissant ei ole lihtsalt sarvekujuline sai, vaid õhuline, kihiline ja jumalikult krõmpsuv-pudenev küpsetis. Sarvesaiu valmistatakse pärmi-lehttaignast ja ka erinevate täidistega, aga klassika on ikkagi puhas või-croissant.

Mis selle valmistamise siis keeruliseks teeb? Ideaalse taigna jaoks tuleb varuda piisavalt aega, sest seda tuleb võiga 8 korda kihistada ja igal korral lasta tund aega seista. Selline rullimine vajab peale kannatlikkuse ka tugevat kätt.

Klassikaline baguette ehk Prantsuse leib

Baguette’i peetakse lausa üheks Prantsuse kultuuri sümboliks. Täiuslikul baguette’il on krõbekuldne koorik ja pehme sisu. Ka Prantsuse leiva mõõdud on üsna täpselt paika pandud — selle läbimõõt on 5–6 cm ja pikkus u 65 cm. Aga ta võib olla ka lausa meetri pikkune!

Traditsiooniline Prantsuse baguette on valmistaud nisujahust, veest, pärmist ja soolast. Maitsenüansside andmiseks timmivad pagarid retsepti pisut ka teiste jahudega. Baguette’ist saab valmistada maailma parimaid „võileibu“, mida tavaliselt serveeritakse pasteedi või juustuga.

Ehedat baguette’i on kodustes tingimustes keeruline valmistada kahel põhjusel. Esiteks vajab see täpselt õige suuruse (ja kuumusega) ahju, mis tagab küpsemiseks täiuslikud tingimused. Ja teiseks tuleb sul perfektselt teha juuretis, et saiategu õigesti edeneks. See on aga kodustes tingimustes kõva pähkel.

Kihilised glasuuritud koogid

Isuäratavad ja imekaunid kihilised hõrgutised näevad piltidel välja nii oivalised, et tekib vastupandamatu kihk järele proovida, kuidas see sul kodus välja tuleb. Tõenäoliselt midagi ju tuleb, aga kas tõesti nii nagu Prantsuse tipp-pagaril?

Konks on siin selles, et laitmatu tulemuse saamiseks vajavad erinevad kihid ja glasuur spetsiaalseid tehnoloogiaid, et maitsed sobiks ja kook eeskujulikult koos püsiks.

Ekleer

No ja lõpuks ekleer — kõikide maiasmokkade suur lemmik. Ekleer on piklik keedutaignast krõbeda kestaga kook, mille õõnsus on täidetud keedukreemiga ja pealispind kaetud šokolaadiglasuuriga. Kreem maitsestatakse kohvi, šokolaadi või rummiga.

Kas arvad, et oled tuuletaskute küpsetamises meister? Aga ekleeril ja ekleeril on vahe! Ideaalne kerkimine ja kreemitegu on tõeline kohviku-teadus, mida üleöö ei omanda.

Küpsetis, mis õnnestub ka sinul 101%

Kas siis kõik Prantsuse pagaritooted on nii keerulise „hingeeluga“, et neid ei tasugi üldse kodus küpsetada? Õnneks mitte.

Prantsuse pagari kingadesse saad astuda näiteks šokolaadi-tartelette’iga. Tartelette tähendab prantsuse keeles väikest torti ja selle valmistamisel pole nii palju karisid kui eelnimetatud saiade-kookide puhul.

Šokolaadi-tartelette

Taigen:

  • 180 g võid
  • 340 g nisujahu
  • 20 g kakaod
  • 140 g tuhksuhkrut
  • 50 g mandlijahu
  • 1,5 tk ehk 75 g muna
  • natuke soola

Sega kuivained ja või. Lisa munad ja sega nii kaua, kuni moodustub ühtlane pall.

Pane paariks tunniks külma puhkama.

Rulli taigen kuni 0,3 cm paksuseks ja aseta vormi. Küpseta 170 °C juures u 12 minutit.

Kreem:

  • 2 g lehtželatiini
  • 75 g piima
  • 345 g vahukoort
  • 30 g munakollast (1 munakollane)
  • 20 g suhkrut
  • 310 g tumedat šokolaadi

Pane želatiin külma vette paisuma. Kuumuta piim ja vahukoor keemiseni, vahusta munakollane suhkruga. Vala osa kuumast piimasegust munavahule ja sega korralikult. Vala kogu muna-piimasegu tagasi potti ja kuumuta samal ajal segades kuni paksenemiseni, lisa želatiin. Sulata šokolaad ja sega muna-piimasegu hulka. Vala põhjadele ja jäta jahtuma.