Dove brändijuht Alice Roosipuu annab vastused levinud küsimustele, mis tekivad nii algajatel koduspäevitajatel, kes põhjamaises päikeses veel leevendust ei leia kui ka neil kogenud päevitajatel, kes kreemiga soojamaareisilt saadud jumet rõhutada tahavad.

Kuidas isepruunistav kreem töötab?

Kõikides isepruunistavates kreemides, spreides ja vahtudes on aktiivse toimeainena sees DHA ehk dihüdroksüatsetoon, mida saadakse suhkruroost või suhkrupeedist. See reageerib pealmistes naharakkudes olevate aminohapetega, mis reaktsiooni tulemusel värvuvad tumedamaks, andes ka nahale pruunika jume. Seesama aine on „süüdi“ ka isepruunistavate kreemide iseloomulikult tugevas lõhnas. Kuigi lõhna tekkimisel mängib rolli ka igaühe isiklik kehakeemia, on parim „päevitada“ õhtul ning minna hommikul värskendava duši alla, et kreemijäägid ja –aroom lõhnava dušigeeliga kehalt maha pesta.

Kuidas olla kindel, et päevitus jääb ühtlane?

„Kõigepealt võiks õrna koorijaga terve keha üle käia, et nahk päevituseks ette valmistada. Muidu võib juhtuda, et surnud nahk imab liialt kreemi sisse ning lõpptulemus jääb väga laiguline,“ soovitab Dove’i brändijuht Alice Roosipuu. Samuti võiks kreemitada keha kõige kuivemaid kohti — küünarnukid, põlved — et neil olev kuiv nahk päevitades liialt tumedaks ei muutuks. Ühtlase jume saavutamiseks soovitab Roosipuu alustada kreemi pealekandmist jalgadest, liikudes ülespoole kuni õlgade ja kaelapiirkonnani, jättes näo viimaseks. „Nii on väiksem oht, et juba kreemitatud kohad saavad määritud või jäävad liigutamise tõttu ebaühtlased,“ sõnab Roosipuu.

Kuidas naha eest enne ja pärast päevitamist hoolitseda?

Kui plaanid kehalt karvu eemaldada, on soovitatav teha seda vähemalt 24 tundi enne isepruunistava kreemi kasutamist. Raseerimine muudab naha eriti tundlikuks ning riskid sellega, et sinu kuldpruuni päevitust varjutab raseerimislööve. Ühtlase päevituse jaoks on oluline, et nahk oleks niisutatud ja pehme — seda on eriti lihtne saavutada, kui sinu isepruunistav kreem ongi juba ka kehakreemi eest. Kõige lihtsam viis ühtlast jumet üles ehitada on kasutada niisutavat isepruunistajat nagu näiteks Dove DermaSpa Summer Revived Body Lotion, milles sisalduv segu looduslikest niisutavatest õlidest ja pruunistavatest koostisosadest aitab saavutada särava ja hoolitsetud jume.

Kas näol ja kehal on vaja kasutada erinevaid tooteid?

Nagu tavaliste ilutoodetega, kehtib ka isepruunistavate kreemidega reegel, et keha ja näo peal samade toodete kasutamine võib teha rohkem kahju kui kasu. Näonahk on keha katvast nahast oluliselt tundlikum, mistõttu võivad ainult kehale mõeldud isepruunistavad tooted õrna näonahka ärritada või mõjuda heledal näol hoopis tumedamalt kui kehal.

Kas võib kohe heledad riided selga panna?

Kõige kindlam on isepruunistava kreemi kasutamine ette võtta siis, kui ei pea kodust välja kiirustama — olgu see õhtul või mõnel nädalavahetuse hommikul. Mida kauem lased kreemil toimida, seda kauem ka särav jume kestab. Kõige parema tulemuse saad, kui kasutad isepruunistajat umbes kaks tundi enne magamaminekut, lastes kreemil enne linade vahele pugemist korralikult kuivada. Kui „päevitad“ hommikul, riskid sellega, et kreem ei kuiva korralikult ning riided rikuvad su päevituse ja tõmmud kreemijooned rikuvad su rõivad.

Kui kaua „purgipäevitus“ kestab?

Kodune päevitus võib anda jume kuni nädalaks, kui seda ainult siis, kui kapriisse tootega õigesti ümber käia. Isepruunistajat kasutades peaks andma kreemile aega oma tööd teha ning enne pesemist peaks kreem kehal olema vähemalt kuus tundi, et see korralikult imenduks ja nahka pruunistaks. „Eriti ühtlase päevituse jaoks peaks isepruunistavat kreemi kasutama vähemalt kord nädalas, kuid seejuures on oluline valida õrnalt tooniv toode, näiteks tooniv kehakreem,“ rõhutab Roosipuu.