Uus äri, uus projekt, uus raamat või isegi uus riietumisstiil — tahaks ju teada teiste arvamust selleks, et edasi liikuda. Sageli saame aga selle asemel teeseldud kiitust, mis on enda arendamiseks täiesti kasutu. Ent inimesed ei ole valmis oma tõelist arvamust avaldama, kuna kardavad rikkuda suhteid, samas tahavad nad meid toetada või siis ei taju nad ise ka, et valetavad.

Vale ei ole tingimata häbematu pettus. Vahel soovitatakse veidi korrigeerida mõningaid detaile, jättes seejuures viitamata puudustele, millised on eemalt vaadates paremini nähtavad. Mõnikord asutakse inimest kiitma, varjates oma tõelist, sageli jahedat suhtumist tema algatusse. Lõpuks järgneb entusiasmi ülekülluse tõttu peaaegu möödapääsmatu pettumus. Need, kes on vähem tuttavad, on ka hinnet andes vähem emotsionaalsemad.

Kuidas siis saavutada ausust?

1. Võta kriitika vastu

Ebameeldivad kommentaarid ärritavad ja rikuvad tuju. Kui aga tahad midagi paremaks teha, võivad need osutuda väärtuslikeks nõuanneteks. Mitte kõik märkused pole õiglased. Ka kriitikud võivad eksida. Kui sa aga annad mõista, et suudad kriitika ilma vihapurseteta välja kannatada, siis on inimesed palju siiramad.

2. Küsi õigeid küsimusi

Järgnevad küsimused võivad leida tõe isegi meelituste vaiba alt.
• Mis minu ettekandest, tootest või uuest imidžist kõige enam ei meeldinud?
• Mida veel oleks vaja teha, et minu hea projekt oleks parim?
• Kas te ostaksite selle? Kui ei, siis miks?

3. Loe ridade vahelt

Pööra tähelepanu sellele, mis ütlemata jäeti. Ole tähelepanelik detailide suhtes, milliseid ei mainitud.

4. Avalda oma ideid foorumites

See on võimalus saada tagasisidet ilma isikliku kontaktita. Virtuaalsus muudab suhted pingevabamaks. Kui sa inimestele ei meeldi, siis nad seda ka ütlevad. Sul tuleb tegemist teha taktituse, kannatamatuse ja stereotüüpse mõtlemisega. Ent see on siiski hea. Maailmal pole sinust kahju. Seega „roosad prillid“ vaid segavad edu teel edasi liikumist.

5. Jälgi tegevust, mitte sõnu

Kui sõber või tuttav ei taha osta või soovitada sinu tooteid, siis võib olla, et ta pole sellest just kõige paremal arvamusel.

6. Arvesta tulemustega, mitte lähedaste soovitustega

Parima tagasiside annab maailm tervikuna, mitte lähedaste inimeste rühm. Kas tahad teada, kui hästi sa kirjutad? Alusta siis blogiga või kirjuta romaan. Tahad teada, kas inimestele sinu toode meeldib? Ürita müüa selle piiratud tiraaži.

7. Leia inimene, kes igas olukorras tõtt räägib

Sul on valik. Tee selgeks, mis on sinu jaoks vajalikum, kas kiitus või ausus. Kiitus tõstab tuju, kui tulemus pole eriti oluline. Pole vahet, kas müük sujub, kui on vaid tähtis, et see hobi pakub sulle lihtsalt rõõmu. Kui aga on oluline eesmärk saavutada, siis on aus hinnang hädavajalik. See mitte ei mõju enesearmastusele, vaid õpetab ka enda kallal tööd tegema.

Allikas: Psychologies, ru. Online