Esimestel nädalatel pärast beebi sündi on puhkus esmatähtis ja esimesed paar kuud läheb ka uue elurütmi paika sättimisele. Sel perioodil keskendu vaid kõige olulisemale, et sinu beebi vajadused oleksid täidetud. Ära ole siis enda vastu karm, vaid suhtu armastavalt ja hoolivalt. Andesta endale tehtud vigade eest, sest kõik on uus ning eksimine ja väsimus inimlikud. Esimese lapse sünni puhul ei oska mitte keegi meist eluilmaski seda koormust ette näha. Ei ole siis mõtet endalt liiga palju nõuda. Pettumine ja rahulolematus kaasnevad niikuinii.

Iseennast unarusse jättes sead ohtu nii oma vaimse kui ka füüsilise tervise.

Õnneks kasvab ja areneb beebi kiiresti ning samm-sammult leidub aina enam aega ka iseendale. Enda eest hoolitsemine on väga oluline, sest rahulolev naine on parem ema ka oma beebile. Kui aga hingetõmbepausi ei paista, hakkab see väljapääsmatuna näiv seisund vaikselt õõnestama ka suhet oma lapsega. Hoolitse selle eest, et seda ei tekiks, sest sealt võivad alguse saada mitmed probleemid.

Teadlikult saab sellega algust teha juba palju varem. Märka juba enne lapse sündi tegevusi ja hetki, mida tõeliselt naudid ning mis sulle sära silmadesse toovad. Kas oled tähele pannud, millised hetked täidavad sind positiivse energiaga ja panevad naeratama? Need ei peagi olema väga ajamahukad tegevused, võib-olla pelgalt hommikupudru nautimine, voodi üles tegemine või minut segamatult vannitoas viibimist on see, mis sind laeb. Teades, mis on sinu heaolu seisukohast sulle kõige olulisemad tegevused, oskad sa ka kõige hallimal argipäeval endale pai teha. Anna endast parim, et need minutid enda jaoks leida – ja kasuta neid minuteid siis targasti, ole oma tegemistes teadlikult kohal.

Austa iseennast ja pea meeles, et oled lisaks lapsevanemale palju muudki. Oled inimene, kellel on oma hobid, meeldimised ja saavutused. Ema on ainult üks osa sinust. See on tähtis osa, aga see on vaid üks osa. Ära eira oma isiklikke vajadusi, sest see kurnab, tekitab stressi, kahjustab tervist ja suhteid. Kandes hoolt ka teiste osade eest, tunned end terviklikuna ja hoiad korras nii suhte iseenda kui ka oma lähedastega. Sa oled õnnelikum ja sul on rohkem energiat, see omakorda teeb sind paremaks emaks. Kuna lapsed kasvavad väga kiiresti, on ju oluline väärtustada iga koos veedetud hetke.

Tee aeg-ajalt midagi ka lihtsalt lõbu pärast, ainult sellepärast, et sa seda tahad. Planeeri juba varakult kalendrisse hetked oma sõprade või iseenda jaoks – nii on sul, mida oodata.

Vaimsele heaolule ja välimusele lisaks pööra tähelepanu oma füüsilisele tervisele, sest beebi eest hoolitsemine võib pikapeale ka sellele mõjuda. Kuna vastsündinud beebi vajab palju lähedust ja ema kontakti, kanname teda väga palju süles. Beebi aga kasvab ja võtab kaalus kiiresti juurde, mistõttu hakkab see koormama sinu selga. Püüdes oma olemist võimalikult mugavaks muuta, lükkad sa beebit süles hoides oma puusad tõenäoliselt pisut ettepoole. See aga on ebaloomulik asend, sest alaselg jääb nõgusaks.

Paindes ülaselg ja õlad eespool – see on emadel levinud asend, sest nii hoiame last süles ja toidame teda rinnaga. Ka tuulise ilmaga käru lükates kipume end ette kallutama. Mõtle oma rühile, ära jäta seda unarusse ning proovi neid mugavusest tingitud asendeid võimalikult palju vältida.

Ka ei tasu beebit ainult ühe puusa peal kanda. Nii, nagu oleme harjunud oma käekotti ühel õlal kandma, kanname tavaliselt ka beebit ühe puusa peal. Järjepidevalt niiviisi talitades, ei koorma me mõlemat kehapoolt võrdselt ja lihased lähevad pingesse.

Jälgi iseennast. Kui istud, istu sirge seljaga, kui toidad beebit, tee seda mugavas asendis. Ka beebi pideva süleshoidmise asemel viska end aeg-ajalt hoopis põrandale ja mängige seal. Väldi ebaloomulikke asendeid, mis kehas pingeid põhjustavad ning ära unusta end sirutada ja venitada. Vaid mõni minut igas päevas aitab sind. Saad seda teha beebi kõrvalt või luua sellest hoopis ühe meeldiva hetke iseendale.

Ole terve ja hoolitse enda eest, et hoolitseda veelgi paremini oma perekonna eest!

Jaga
Kommentaarid