Seksuaalse kire hääbumine on tavaline igas suhtes, ütleb Pat Love, raamatute
“Hot Monogamy”
ja
“The Truth About Love”
autor, aga iga muutumine on individuaalne.

Suguiha lahknevused, s.t. kui ühe partneri seksijanu on suurem kui teisel — ilmnevad 18 kuud pärast suhte algust, kui esimese lummuse etapp on möödas, väidab Love. See tasakaalustamatus on põhjus, mis seksielu mõnel juhul muutub kuumast külmaks.

Õnneks on neid lahknevusi võimalik siluda ning seksuaalsuhet on võimalik taas energiseerida. Love’i sõnul peitub asja võti partneri armastuse keele mõistmises, sest selleks, et saada seda, mida teie tahate, tuleb anda partnerile seda, mida tema ihaldab.

Rääkige partnerile oma soovidest

Esiteks peate olema suuteline seksist rääkima ning siin põrkavad paljud paarid kivimüüri vastu, ütleb seksuaalsuhtlemise ekspert Susan Townsend.

Meist paljudel on raskusi sellel keerulisel teemal suhelda ja seetõttu me kas hoiame suu kinni või ütleme midagi negatiivset, mis tõmbab kohe igasugusele suhtlemisele kriipsu peale. Townsend soovitab alljärgnevat meetodit: võibolla te tahate, et partner teid eelmängu ajal rohkem suudleks ja võimalik, et te ütlete: “Sa ei suudle mind piisavalt.” See ei ole sooviavaldus, see on kriitika.

Selle asemel võiksite öelda: “Ma olen asja peale mõelnud ning kohe seksi juurde asumise asemel võiksime pikemalt suudelda.” Nimetatud tehnika seisneb kriitika taga oleva soovi väljaselgitamises ning selle väljendamises “pigem”-keeles ja mitte “selle asemel et”-keeles, ütleb Townsend.

Kui te olete väljendanud oma seksuaalset soovi positiivselt, kordab partner teie sõnu neid muutmata. Teie parandate tema sõnu, kuni öeldu mõte on täpselt see, mida teie silmas pidasite. Siis tänage partnerit selle eest, et ta teid ära kuulas, ja küsige, kas ta on valmis teie soovi täitma. Teie partner võib kas nõustuda või keelduda või nõustuda teatud tingimustel.

Selle mõnikord ka “peegeldamiseks” nimetatud suhtlemistehnika rakendamine ei pruugi teile alati anda, mida te tahate, aga teil on sellisel juhul palju parem võimalus saada oma soovid rahuldatud, kui te oskate kriitika sooviavalduseks muuta. Ka aitab selline infovahetus teid emotsionaalselt lähendada, mis sageli aitab seksuaalset kirge üles kütta.

Sõlmige leping ning pidage sellest kinni

Te olete partneriga rääkinud oma konkreetsetest soovidest ning lubanud teineteise ihasid rahuldada. Nüüd on aeg sõlmida leping, soovitab Lana Holstein, seksiterapeut ja raamatu “How to Have Magnificent Sex: The 7 Dimensions of a Vital Sexual Connection” autor.

Holsteini sõnul ei ole probleem sageli mitte niivõrd oma ihade väljendamises kui lubadustest kinnipidamises. Igapäevase elu rutiin ja väsimus võivad matta enda alla ka kõige paremad seksuaalsed kavatsused. Holstein soovitab sellest probleemist üle saamiseks sõlmida “seksuaalse vara” lepingu. Pange paberile kirja, mida te mõlemad seksuaalselt tahate.

Näiteks võite te otsustada, et üks teist saab kuu aja jooksul seksis juhtohjad enda kätte ning tema vastutab ka seksi algatamise eest. Lepingu toimimiseks peate te olema suutelised alustama seksiga madalalt ihatasemelt. See on nagu trenn, selgitab Holstein. Te ei taha seda alati teha, aga kui te olete sellega alustanud, siis on teil hea meel, et te end kätte võtsite. “Me ei ole alati seksitujus …. aga meil on tavaliselt hea meel, et me selle ette võtsime.”

Kuu aja pärast arutage, kuidas leping toimib, milline kogemus oli nauditav, mida te õppisite ja mis ei toiminud. Siis võite otsustada algupärast lepingut pikendada või muuta — ning võibolla lisada sellesse karistusklauslid lepingust hälbimise korral.

Erinevast suguihast tuleneva probleemi lahendamine

Kui te olete alustanud suhtlemisega ning sõlminud lepingu, siis võite põrgata üldlevinud probleemi — erineva suguiha taseme vastu. Seda esineb igas vanuses paaride puhul ning erinevalt üldlevinud arvamusest ei ole mehe suguiha alati suurem kui naisel. Eriti keskeas võib naise suguiha kasvada, samas kui mees muutub seksuaalsuhetes vähem agressiivseks.

Partnerite suguihas toimuvad muutused ei kujuta endast probleemi, välja arvatud juhul, kui üks osapool on masenduses või tunneb, et on tõrjutud.

Seda tunneb tavaliselt seksuaalselt aktiivsem osapool, kuna tema on seksi algataja ning saab sageli tõrjutud.

Õppige ära partneri armastuse keel

Pat Love’l on pakkuda välja konkreetsed näpunäited erineva ihatasemega partnerite armuelu parandamiseks. Selle nimekirja tipus on oskus õppida rääkima partneri armastuse keelt. Selleks peate ära õppima, mis teie partnerit erutab, kusjuures see on palju keerulisem kunst kui seksikas aluspesu ning shokolaad ja roosid.

Love toob siin ühe näite: Tom tahaks olla vahekorras korra päevas, aga Sue jaoks piisab korrast nädalas. Mis võiks Sued pehmendada ja muuta ta vastuvõtlikumaks Tomi soovidele? Tom peab õppima Sues iha äratama.

Tom ei pruugi endale teadvustada seost Sue suguiha ning tema igapäevaelu vahel. Sue kurdab sageli, et on armastamiseks liiga väsinud, kuna lapsed ammutavad kogu ta energia. Kui aga Tom ütleks ühel õhtul Suele, et tegeleb ise tunni aja jooksul lastega, et naine saaks teha kõike, mida ta süda ihaldab, võiks see äratada Sues armastusepuhangu ning luua armastuseks soodsa keskkonna. Sue jaoks kujutab Tomi zhest endast eelmängu.

“Tuleb austada teise inimese elu reaalsusi ja kogemusi,” ütles Love, “te peate oskama vihjeid lugeda.”

Praktilisi näpunäiteid tugeva suguihaga partnerile

Raamatus “Hot Monogamy” pakub Love välja järgmised näpunäited, et tasakaalustada armastajapaari suguiha taset. Kui teie seksuaalne energia on suurem, siis:

* Aktsepteerige tõsiasja, et teie partner võib vajada erutumiseks lisastiimulit.
* Vältige oma ihataseme teadlikku tõstmist, see viib seksuaalse tasakaalustamatuse veelgi suuremasse nihkesse.
* Austage partneri näidustusi seksiks.
* Kaaluge oma puhtfüüsiliste vajaduste rahuldamist masturbeerimise läbi.
* Suunake osa seksuaalset energiat mujale.
* Ärge ajage segamini iha ja armastust. Teie partneri madal suguiha ei tähenda armastuse puudumist. Kui see oleks nii, paistaks see välja ka suhte muudes aspektides.

Näpunäiteid madalama suguihaga partnerile

* Te peate võtma endale suurema vastutuse seksuaalse erutumise eest ning tegema seksile oma elus ruumi (kirjutage see lepingusse sisse!). Algatage seksuaalvahekord, kui te olete sellises tujus, ning pange tähele, mis teid erutab, et saaksite hiljem sellise olukorra ise esile kutsuda.
* Olge oma seksialaste eeltingimuste ja soovide osas selge ja mõistuspärane.
* Kui te ei taha seksida, öelge seda süüd tundmata. Kui te teete jõupingutusi, et partneriga kompromissile jõuda, ei pea te end keeldumise korral süüdi tundma.

Delfi Naisteleht 9/13/2004