Swissôtel Tallinnas toimus täna Jane Paberiti värskelt ilmunud raamatu esitlus, kus lähedased meenutasid Janet hea sõnaga ja rääkisid temast vaid head. Tema tütre Anna-Stiina sõnul oli Swissôtel humoorikalt irooniline valik, sest Jane abistatud enesetapp viidi läbi Šveitsis.

Raamat #ükskilihaseiliigu on täielikult Jane. Ta kirjutas selle oma haiguse lõpu poole ühe sõrmega tippides, sest muudmoodi ta enam ei saanud. Oma raamatuga tahtis Jane tähelepanu juhtida raskele haigusele ALS-ile, mis ei ole Eestis väga levinud.

Suur osa raamatumüügi tulust läheb Janno Puusepa fondi, mille loomise ajendiks on vajadus aidata inimestel, kellel on rasked ravimatud haigused, osta ravimeid ja toitesegusid.

Jane Paberit raamatuesitlus #ükskilihaseiliigu

Jane ei nimetanud raske haigusega inimesi haigeteks. Tema jaoks olid nad abivajajad, mistõttu oli tema soov, et osa müügitulust läheks just sellesse fondi.

Jane raviarst on südamest tänulik, et Jane võttis ette selle teekonna tutvustada ravimatut haigust. Ta oli särav isiksus, kellel oli jõudu ja initsiatiivi seda eest vedada. Patsientide seas ei ole hetkel kedagi, kes tema tehtud tööd suudaks jätkata. Arstid proovivad rohkem pingutada, et haigust tutvustada, kuid Eestis on väga palju vähetuntud haigusi, mida põevad vähesed inimesed. Tänu temale on fondiloojad saanud aidata juba kahtekümmet ALS-i haiget inimest. See arv võib tunduda väike, kuid fondi eesmärk on abistada abivajajat pikalt, mitte ainult ühe korra kaupa.

Jane Paberit on naine, kes oskas elada. Ta tahtis, et inimesed oleksid nemad ise. Tal oli eriline oskus inimestele läheneda ning ta jättis kõigile, kes teda tundsid, sooja mälestuse. Ta oli naine, kes tegi kõike südamest — vandus südamest, kirjutas südamest ja nautis elu. Kogu täiega. Seetõttu saab öelda, et Jane Paberit on naine, kes sai jagu ALS-ist.