Grillimine & BBQ kui sotsiaalne meelelahutus
Ees seisab mitmeid kuid kestev grillihooaeg, mille edukaks kulgemiseks on vajalik korrektne ettevalmistus. Käime kiirelt läbi kõik, mis grillimisel ja BBQ valmistamisel vajalik: uurime varustust ja grille, liha maitsestamise ja valimise nippe, uurime grillijatelt, mida teha ja mida mitte.
Esiteks alustame aga kõige olulisemast ja selgitame ära, mis on BBQ ja mis on grillimine.
- BBQ on toidu (eriti liha) aeglane küpsetamine spetsiaalses veevanniga varustatud ahjus, suhteliselt madalal temperatuuril (∼70–120 °C) suitsuses ja niiskes keskkonnas. BBQ-liha omandab kergelt suitsuse maitse ning on tänu aeglasele valmimisele mahlasem kui grill-liha!
- Grillimine on küpsetamine hõõguvate süte kuumuses, st soojuskiirguse mõjul. Grillides tekib lihale ilus pruunistus kõrge ja kuiva kuumuse mõjul, seetõttu tuleb pöörata tähelepanu liha mahlasuse, meeldiva aroomi ja välimuse säilitamisele.
Teiseks, grillivarustust ei tasu poest lademetes kokku osta – milleks kulutada niisama raha tühja-tähja peale? Kuid vaja läheb kindlasti korralikku kvaliteetset suuretükilist grillsütt, süütematerjali (puupilpad, toiduõli, paber ja/või ökoloogilised süütekuubikud), grilltange, grilliga sobivat terasharja grillresti puhastamiseks, rätikut või majapidamispaberit ja kuumuskindlaid grillikindaid.
Kolmandaks, kvaliteetsele lihale kulutatud raha tasub ennast kindlasti ära, kuna see tähendab ka vähem jäätmeid, kõrgemat toiteväärtust ja paremat maitset. Eestlased arvavad millegipärast, et kvaliteetne liha tahab saada erikohtlemist ja seda on keeruline valmistada. Tegelikult on täpselt vastupidi – mida kvaliteetsem on liha, seda lihtsam on seda teha. Raskeid maitseaineid või paprikapulbrit pange guljaši sisse, hautisesse. Heale lihale vaid soola ja pipart.
Milline grill muretseda endale selleks suveks?
Vanematel aegadel oli õues toiduvalmistamisega lihtne – toidu tarbeks oli hoovialadele ehitatud lõkkeasemete kõrvale lisatud vardahoidjad, milles sai metallvardasse aetud lihad või vorstid kuumaks ja krõbedaks keerutada. Teine võimalus oli teha klassikalisse šašlõkivanni halgudest tuli ning selle kohal siis liha või kala või vorstid söömiseks valmis küpsetada. Täna on õige grilli valimine tunduvalt raskem, kuna valik on mitmeid kordi laiem – kas valida keraamiline grill, klassikaline UFO, gaasigrill ja nii edasi.
Sellest, kas soov on teha BBQ-d või grillida, sõltub ka grilli enda valik. Üldjuhul saab iga ahjuga nii grillida kui ka BBQ-d valmistada, aga parimaks tulemuseks on ikkagi vaja spetsialiseeruda. Selge on see, et grillida on võimalik kõigega, selleks peab olema vaid kogemus, tunnetus ning oskused tajuda, kuidas liha ja ka muud toorained kuumuses valmivad. Teine suurem valik tuleb teha sel puhul, kas eelistada gaasigrilli või söegrille. Elektrigrillid võiksid sellest valikust üldse välja jääda.
Kõik professionaalid ning kokad mainivad aga kui ühest suust, et alati tuleks eelistada söegrilli, sest ka kõige nigelama UFO-ga on võimalik saavutada äärmiselt mõistlik tulemus, gaasigrillide puhul aga ei tea enne esimest kasutamist kunagi, kas masin on õigesti ehitatud või on tehtud vigu – peamine gaasigrillide viga seisneb liiga suures kaanekubatuuris, mis ei luba tekkida teravamal kuumusel, vaid tekitab hoopis haudumisefekti.
Suurima võidukäigu ongi viimastel aastatel teinud mainitud keraamilised grillahjud (Kamado Joe, BigGreenEgg, Primo ja teised), samuti on positsiooni veelgi tugevdanud kuppelgrillid ja tünn-smoker’id (Weber, Pro-Q). Oluliselt on oma turuosa kaotanud aga korstnatega BBQ- ja grillahjud. Gaasigrillide osatähtsus on oluliselt kasvanud, samas tõelised grilligurmaanid eelistavad ikka söegrille ja BBQ-ahjusid.
Peakokad eelistavad keraamilisi grille
Academic Food Lab’i üks peakokkasid Andrus Laaniste, kelle köögiski seisab keraamiline roheline muna, mainib, et grillimisel on ülitähtis see, et sa tunned konkreetse grilli hingeelu – igal aparaadil on see erinev ja kindlasti tuleks teha ära rahulikumas rütmis prooviküpsetus, enne kui suuremat kogust liha grilliõhtul ette võtta.
Ööbiku Gastrotalu peremees ning Big Green Egg grillide levitaja Ants Uustalu assisteerib, mainides, et tema jaoks on keraamilised grillid rohkem kui grillid – nende kasutusvõimalused, lihtsus ja mobiilsus on midagi, mida teised grillitootjad pole suutnud veel pakkuda.
“Keraamilised grillid sobivad tõesti kõigeks, tegu on aparaatidega, mida võiks nimetada ”Mees nagu orkester”. Kui midagi ei saa sellega teha, siis peab iga kasutaja ise enne peeglisse vaatama, kui grilli kiruma asub,” lisab Uustalu.