Mida vajad?

  • 8 heeringat
  • 600 ml vett
  • 50 g soola
  • 900 ml valge veini äädikat
  • 2 šalottsibulat või 1 tavaline mugulsibul
  • 2 loorberilehte
  • 4 marineeritud delikatess­kurgikest
  • 1 spl marinaadivürtse


Valmistamine:

Puhasta kalad, lõika selja poolt lõhki ja eemalda selgroog. Fileeri, kui kalad on suured. Sega vee sisse sool, pane kala soolvette umbes kolmeks tunniks likku ja kasta siis äädikasse. Pane igale kalaribale veidi hakitud šalottsibulat või harilikku sibulat, rulli kokku ja lao purki, kuhu pane ka tükeldatud loorberilehed ja delikatesskurgikesed. Aja äädikas koos marinaadivürtsidega keema; jahtunud marinaad kalla heeringarullidele. Hoia jahedas ja söö, kui möödas on kaks ööpäeva. Säilib kolm nädalat või kauem.

Retsept pärineb Jocasta Innes raamatust "Maaköök", mis on meeleolukas tagasipõige aegadesse, kui toit tehti viimseni valmis kodus, ja annab ilmekalt aimu, kuidas see tol ammusel ajal toimus. Kas mäletad veel lapsepõlveaegseid õhtusööke maal: värskelt suitsutatud kala, kodus küpsetatud saia, omatehtud moose-küpsiseid-kooke ja seda, kuidas kogu pere köögilaua taga kokku sai?