Rahateema on kahjuks juba kord selline, et sellest ei saa mööda vaadata. Nii paljud tülid saavad alguse erimeelsustest, mis on just rahaga seotud. Enamasti ei suuda inimesed paarisuhtes aktsepteerida teise inimese arvamust raha kasutamise kohta ja tekibki tüli. Eriti keeruline on, kui paaril on koos võetud laen või on ühine rahakott. Ka lapsed ja nende peale kuluv raha ei tee asja kergemaks. Siiski on võimalik mõningaid lihtsaid nippe kasutades jääda rahulikuks ja rääkida normaalselt sellest keerulisest teemast.

1. Kuula, mida partner päriselt arvab rahast

See tähendab seda, et rääkige mõlemad ausalt ja avatult, mida te arvate kulutamisest, mis on üleüldse teie jaoks kulutamine ja milline oleks mõistlik raha kasutus. Kuna kõik inimesed on pärit erinevatest peredest, tasub avatud meelega kuulata, milline oli suhtekaaslase peres rahakasutus, kui ta oli väike. Niimoodi õpid paremini oma kaaslast tundma ja saad rohkem aru, miks ta rahaga nii käitub. Ka võid juurde saada häid mõtteid, kuidas võiks raha kasutada.

2. Ole empaatiline

Et suhtekaaslane üldse julgeks oma arvamust rahast päriselt sulle avaldada, pead sa olema väga avatud. Ükski inimene ei saa rääkida teisele oma ausaid mõtteid, kui teine pool keeldub kuulamast. Te peate rahateemast rääkimiseks seadma sisse mõnusa ja turvalise õhkkonna, kus te tunnete mõlemad, et teid kuulatakse ja teist proovitakse aru saada.

3. Lõpeta oma partneri süüdistamine

Isegi kui su kaaslane on minevikus teie ühise rahaga hoolimatult ümber käinud, siis nüüd te ju proovite asja rahulikult lahendada. See jutuajamine on juba eos hukule määratud, kui üks aina süüdistab teist. Me kõik oleme minevikus teinud palju vigu, aga sisemiselt tugevad inimesed ei jää minevikku kinni ja proovivad tulevikus teha paremini ning anda ka teisele inimesele võimalus paraneda.

4. Ole avatud kompromissile

Sa võid olla raudkindel, et sinu arvamus rahaasjadest ja sellega ümber käimisest on kõige parem viis teie pere jaoks, kuid kui kaaslane arvab risti vastupidist, on see suur probleem. Päris niimoodi ka ei saa, et surud oma arvamuse peale ja teine pool on õnnetu. Et mõlemad oleksid rahul ja õnnelikud, peab õppima kompromisse tegema.

5. Mõista, et sa ei pea probleemi kohe lahendama

Rahamure võib olla suur, kuid seda ei saa nagunii lahendada, kui te olete täiesti eriarvamusel. Kõige olulisem on turvalises keskkonnas kõigepealt teema selgeks rääkida ja kui olete lõpuks ära leppinud, saab hakata päriselt probleemi lahendama. Te peate tekitama lõpuks olukorra, kus kui rahateema tuleb üles, suudate te seda normaalselt täiskasvanute kombel arutada, mitte ei jookse mõlemad eraldi tuppa.

Allikas: YourTango