1. Maitri

“Võida vihane mitte vihastades, võida kuri headusega, võida kitsi suuremeelsusega ja valetaja rääkides tõtt.“ — Buddha

Maitri tähendab lahkust või heatahtlikkust. See ei ole mitte ainult soov teha kedagi õnnelikuks, vaid ka võime seda teha. Sul võib olla siiras soov kedagi armastada, kuid see, mil viisil sa teda armastad, võib ta õnnetuks teha.Maitrit saad rakendada oma armastatut tõeliselt tundma õppides ja arendades sügavamat mõistmist sellest, kes ta inimesena on. Mõistes inimest, keda armastad, õpid ka kuidas teda armastada. See arusaam põhineb su armastatu ambitsioonidel, soovidel ja muredel.Maitri arendamine: võta aega olla tähelepanelik ja jälgida oma armastatut. Kuula ta juttu ja tunne huvi ta lootuste ja ambitsioonide vastu. Oma armastatu tundma õppimine aitab teda mõista ja avastada, kuidas teda parimal viisil armastada.

2. Karuna

“Kui me saaksime selgelt näha üheainsa lille imet, muutuks sellest kogu me elu.“ — Buddha

Teine tõelise armastuse element on Karuna, mis tähendab kaastunnet. See on võime leevendada teise valu, aga ka iha. Karuna põhineb oma armastatu kannatuste mõistmisel. Ainult siis, kui sa tõesti mõistad teise kannatusi, saada sa aidata tema koormat kergendada ja ta kannatusi leevendada. Harjuta mediteerimist, see aitab sul mõista, mis su armsamat häirib ja kuidas sa saad teda aidata ja toetada.Karuna arendamine: räägi oma armsamaga ta muredest ja küsi, kas on midagi, mida sa saad teha, et teda aidata. Probleemidest rääkimine, mõistmine ja soov aidata tugevdab teie suhteid.

3. Mudita

“Õnne juurde pole teed: õnne ise ongi tee.“ — Buddha

Kolmas element on Mudita, mida tõlgitakse rõõmuks või õnneks. See tõelise armastuse element on üks kõige olulisemaid ja mõnes mõttes ühendab kõiki nelja elementi. Kui armastuses ei ole rõõmu ega õnne, siis pole armastus tõeline. Kui teie armastus häirib või ahistab sind, siis tegelikult ei olegi tegu armastusega või on armastus kadunuma läinud. Armastus peab tooma rahuldust, rõõmu ja õnne neile, kes seda tunnevad. Kui oled armunud ja koged rõõmu sellest, siis armastus kasvab tugevamaks ja see on märk sellest, et armastus on tõeline. Kui armastuses pole rõõmu ega õnne, pole see enam armastus.Mudita arendamine: võta aega, et teha asju, mis valmistavad sulle rõõmu, nii koos kui armsamast eraldi. Rõõmu arendamine endas võimaldab sul jagada oma rõõmu ka armastatuga. Kui suudad leida rõõmu nii endas kui ka koos armsamaga, on armastus tõeline.

4. Upeksha

“Vabaduse hinnaks on lihtsalt vabaduse valimine.“ — Buddha

Viimane neist neljast armastuse elemendist on Upeksha, mis tähendab vabadust. Kui armastus on tõeline, on mõlemal vabadus ja mõlemad tunnevad end suhtes vabalt. Iga inimene peaks tundma end vabana, et ta saaks kasvada ja areneda. Upeksha võimaldab sul olla sina ise ja võtta aega üksi olemiseks, ohutus teadmises, et su armastatu teeb sama. Suhtes on vabadus vajalik ka selleks, et tunda end turvaliselt jagades ideid ja mõtteid ilma hirmuta ja kohtuotsust kartmata. Tunda end vabalt ja samas olla osa paarist, on märk tõelisest armastusest.Upeksha arendamine: veeda aega omaette, ilma vajaduseta teist kontrollida. Tee asju, mis sulle isiklikult meeldivad, mida naudid ja mille üle uhkust tunned. Kui kokku saate, arutlege omavahel, miks need tegevused teid õnnelikuks teevad. Võtke aega rääkida erinevatest mõtetest ja ideedest, mis teil on tekkinud. Planeerige tegevusi, mida kumbki soovib teha. Vabadustunde arendamine suhtes võimaldab mõlemal osapoolel kasvada.Buddha kõneles paljudest asjadest, kuid armastus ja elu olid alati kõige keskpunktiks. Tema õpetused armastusest näitavad meile, et tõeline armastus peaks olema midagi positiivset ja valgustuslikku, tuues meie ellu rõõmu ja vabadust. Pidades silmas neid nelja armastuse elementi, on võibolla natuke lihtsam leida oma elus tõelist armastust.“Armastus on kõige sügavam hinge kingitus teisele, et mõlemad võiksid olla terviklikud.“ — Buddha