1. Ära tee mõttetuid oste

Tunned, et maksad oma teleka ja interneti eest liiga palju? Uuri, äkki saaksid kuskilt mujalt parema pakkumise. Toidupoes kulub liiga palju raha? Hoia silma peal sooduspakkumistel ja planeeri oma nädalamenüü ette. Kui poes käia ainult kord nädalas, jäävad ära mitmed emotsiooniostud, mis võivad kuu lõpus kokku anda kopsaka summa.

2. Sea pikaajalised eesmärgid

Kui sul on mõni kindel eesmärk, mille poole püüelda, näiteks unelmate puhkusereis või lapsele toreda kingituse ostmine, siis pane iga kuu kindel summa selle jaoks kõrvale. Kindlasti ära näpi oma suure vaevaga kogutud raha ega ära kuluta seda millegi muu jaoks. Pärast oled ise õnnetu, kui ei suuda oma eesmärki saavutada.

3. Tee endale realistlik eelarve

Kui sa näed iga kuu, et ei vea kuidagi palgapäevani välja, vaata kriitilise pilguga üle, kuhu sul kõige rohkem kulub. Kui sa armastad käia šoppamas ja sõbrannadega tihti väljas söömas, ja märkad nüüd, et see ei ole üldse odav tegevus, peaks ehk nüüd rahaliselt natukene tagasi tõmbama. Arvesta iga kuu alguses, kui palju on sul päriselt võimalik kulutada raha meelelahutuse peale.

4. Otsi endale väike lisatöö

Kui sa ei tule kuidagi oma palgaga välja, uuri, äkki saaksid töö kõrvalt teha muid väikeseid tööotsi. Selles ei ole midagi halba, lisaks juurdetulevale rahale saaksid kindlasti ka uusi ja toredaid oskusi ning tutvusi.

5. Tee endale hädaabifond

Elus juhtub ikka ootamatusi. Pesumasin või külmkapp läheb katki, järsku on vaja uusi talvesaapaid... Sellisteks juhtudeks on väga vajalik tagavararaha olemasolu. Ükskõik mis siin elus juhtub, on oluline, et sa suudaksid üksinda toime tulla hädaolukordadega.

6. Uuri investeerimise kohta

Kui sa oled agar koguja, siis rahal ei ole mõtet lasta niisama seista. Uuri endast targemate käest investeerimie põhitõdede kohta ja mõtle välja, kuidas seda ise teha. Raha tuleb juurde, kui see kasvama panna ja kannatlik olla.

Allikas: Potentash