Tõepoolest, teadlased avastasid, et kimchi, mis mõjub väga hästi ka sinu soolestiku tervisele, aitab muuta juuksed tihedamaks ja pöörata tagasi kiilanemisprotsessi.

Kuidas nad selleni jõudsid?

Lõuna-Koreas asuva Dankooki ülikooli teadlased palusid 23 mehel, kelle juuksed hakkasid välja langema, süüa kaks korda päevas — hommikusöögiks ja enne magamaminekut — kimchit ning ühe kuu möödudes avastasid nad, et meeste juuksed muutusid tänu sellele tihedamaks.

Mis on kimchi?

Korea rahvustoitu kimchi on üks tõsine vürtsipuhang selleks puhuks, kui sind viirused peaksid kimbutama. Toiduelamuseks võiks seda kooslust samuti nimetada, sest meie mõistes on tegu lihtsalt hapendatud kapsaga, millel on rida eksootilisi lisandeid, kirjutab Oma Maitse.

Originaalses kimchi-kastmes kasutatakse Korea tšillipipart gochugaru’t (kirjutatakse ka kochukaru), mis on leebem ja pehmem kui tema suure perekonna rohkem levinud tulised sugulased, kinnitab ka Eesti Päevaleht. Kui seda kätte ei saa, siis tuleb leppida paprikapulbri ja näpuotsaga käepärast oleva jahvatatud tšilli lisamisega seni, kuni kannatust jagub. Erinevaid kimchi valmistamise viise on sadu: küll hapendatakse terveid kapsalehti ja topitakse nende vahele täidist, küll lõigatakse kapsas suupärasteks tükkideks. Kes hapendab segu toasoojas päevi, kes ainult 24 tundi. Hapendatud kimchi tulisuse üle kurta on väga suur perenaise solvamine, samuti nagu söömispulkade riisi sisse püsti jätmine.

Korealased söövad kimchi’t muu toidu kõrvale salatiks, aga lisavad loomulikult ka juurvilja-vokiroogadele, kala- ja lihahautistele ja suppidele. Kimchi-purgitäie lõpust — kuhu on jäänud enamasti vedelik paari hulpiva kapsalehega — saab väärt supipõhja.